Den tiltalte 30-åringen, som tidligere drev flere zoo-butikker i og rundt Bergen sentrum, innrømmer at han har importert to snøugler, en kongevåk og en kaktusvåk. Disse rovfuglene oppbevarte han ute i bur i hagen.

— Det er ikke verre å holde rovfugler i bur, enn papegøyer. Rovfugler er faktisk bedre egnet for fangenskap. Ute i naturen flyr de mest når de jakter. Når de er gode og mette, sitter de mye i ro, fortalte 30-åringen i byretten mandag.

Han vedgår også at han har importert 35 svarthalepræriehunder, som av utseende kan minne om rotter men som egentlig tilhører ekornfamilien. Dessuten seks flygeekorn, som ikke er av nøtteliten-slekt men derimot er et pungdyr.

Nekter straffeskyld

Aktor, politiadjutant Helge Vigerust, mener 30-åringen har gjort seg skyldig i alvorlige brudd på blant annet Tolloven, Viltloven, Innførselloven og Dyrevernloven. Tiltalte har nemlig aldri søkt om importtillatelse for rovfuglene og pattedyrene. Det ville han heller aldri ha fått, i følge Direktoratet for naturforvaltning.

30-åringen nekter straffskyld, fordi han mener at han ikke trenger slik spesialtillatelse. Forsvareren hans, advokat Nils E. Tangedal, hevdet at det er total forvirring om hvilke regler som gjelder, og at det er speditøren - ikke importøren - som skal sørge for at tollpapirer og andre papirer er i orden. Også Svein A. Fosså, som representerer Zoo-handleres Bransjeforening, sier at det er uklart hvordan lovverket skal tolkes i forbindelse med innførsel av visse dyr.

Han fulgte rettssaken mot dyreforhandleren i Bergen mandag. Utfallet av saken antas å få stor prinsippiell betydning for kjæledyrforhandlere over hele landet.

Kjæredyr utenom EØS

I følge distriktsveterinær i Bergen, Per-Arne Ludvigsen, er reglene for innførsel av dyr veldig enkle:

— Før 1999 var import av dyr forbudt. Man måtte søke om dispensasjon i hvert enkelt tilfelle. Med EØS-avtalen er i prinsippet alt blitt lov ý hvis man bare følger de aktuelle forskrifter som gjelder. Men hund, katt og andre kjæledyr omfattes ikke av EØS-avtalen. Her gjelder nasjonale regler. Ergo må det søkes tillatelse i hvert enkelt tilfelle, med mindre det er snakk om mus, rotter, marsvin, gullhamster, chinchilla eller ørkenrotter som er født og oppdrettet i fangenskap. Disse dyrene er de eneste unntakene, sier Per-Arne Ludvigsen.

Skorpioner og edderkopper

I retten fortalte den tiltalte 30-åringen at han tidligere hadde importert både skorpioner og edderkopper og sibirske dverghamstere, uten at myndighetene hadde reagert. Og han kan ikke forstå at det kan være nødvendig med en egen importtillatelse for å ta inn rovfugler:

— Jeg hadde helseattest og eksporttillatelse fra avsenderland. Det er dette som kreves ved import av papegøyer, som jeg har tatt inn hundrevis av, sa han.