— Eieren meldte seg i går ettermiddag, en kamerat av ham hadde sett saken på nettet og tipset ham. Han beklaget veldig og sa at det kunne endt ille, ettersom disse glideflyene har stor fart, sier Nina Kvalheim.

Det var tirsdag ettermiddag at flyet kom susende ned i hagen til familien i Salhus.

— Hadde vi blitt truffet, kunne vi ha blitt skadet. Ungene var ute og lekte i hagen, og jeg hadde akkurat klippet plenen da vi oppdaget at flyet satt i plommetreet, sa Nina Kvalheim til bt.no i går.

Familien i Salhus oppdaget flyet en gang mellom 17.00 og 17.30 tirsdag ettermiddag. Glideflyet har et vingespenn på rundt 3,5 meter og veier litt over to kilo. Merket er «Sharp Wind».

Koster 10 000 kroner

Litt før klokken 16.00 i går la bt.no ut saken på nettet. Rundt klokken 16.30 meldte eieren seg. Han fortalte at glideflyet koster 10.000 kroner. Dermed fikk hun ti prosent, tusen kroner, i finnerlønn.

— Det ringte også en annen og tilbød seg å kjøpe flyet hvis ikke eieren meldte seg, forteller Nina.

Flyeieren fortalte at han hadde vært alene på Nordgardsfjellet, som også kalles Salhusfjellet, på tirsdag. Han hadde fått en ny høydemåler, testet den ut på nye høyder og så forsvant flyet.

— Han ante ikke hvor flyet var og trodde at flyet var ødelagt og borte. Der merkelige er at han er samme mann som har lagt ut videoen på YouTube, som bt.no viser inne i saken, sier Nina.

Hun og flyeieren var enige om at saken fikk en lykkelig slutt.

— Han sa at dette var en tankevekker for ham, sier Nina.

Hørte ikke noe

— Vi hørte ingenting. Plutselig var flyet der, fortalte døtrene Amalie (12) og Sofie (11) i går.

Nina hadde klippet plenen like før flyet oppdaget, men ikke sett noe i plommetreet.

— Det er helt sprøtt at det plutselig var her i hagen. Først lo vi av det. Så så jeg at det var gult og blått. Og jeg som jobber på Ikea, sa Kvalheim.

Familien slo av flyet, som ikke har en motor, men blir styrt med en fjernkontroll. Etterpå begynte familien å tenke på at det kunne ha gått galt om en av ungene hadde blitt truffet av flyet.

— Det kunne ha gått skikkelig ille. Jeg har lest på nettet at flyene kan komme helt opp i 200 kilometer i timen. Da kunne dette ha kommet helt ut av kontroll, sa hun.

Se flyet i aksjon her

TORUNN A. AARØY (MMS)
TORUNN A. AARØY (MMS)