GURO ISTAD

— F... i h...! F... i h...!

Den gamle mannens ferd over Torgallmenningen en dag rett før jul, var ikke av den stille sorten. Han simpelthen løp etter sin vrengte paraply, som levde sitt helt eget liv i det gjenstridige bergensværet, mens han skrek gloser som ikke bør gjengis.

Men den gamle mannen hadde i hvert fall sin paraply ...

Med og uten ører

Det er det ikke alle andre som kan påberope seg. Både Bergen Kino og Grieghallen er blitt nye hjem for utallige herreløse paraplyer.

— Se så fin denne er!

Markedsdirektør ved Bergen Kino, Elisabeth Halvorsen, holder opp en mønstret blå paraply med lærskaft. Ikke noen billigparaply, dette. Like fullt forlatt i en kinosal.

I et rom i kinoens kjeller bor både røde, gule, blå, store, små, solide og mindre solide paraplyer, med og uten ører og øyne. For tiden 20 i tallet.

— Vi har kasser for hver uke, forteller hun. Halvorsen og co har nemlig full kontroll på det andre ikke har orden på.

Kassene rommer det mest utrolige. Foruten paraplyer finnes for tiden en kokebok, fjernkontroll til en cd-spiller (!), utallige luer, en bamse, en nøkkel, en åpnet julegave med neglelakk og glittergloss, en sykkelhjelm, flere par briller, hvorav ett par med så sterk styrke i glassene at det er et under at eieren har funnet veien ut uten brillene på nesen.

— Vi har til og med funnet handleposer med melk og brød som folk aldri kommer og henter, flirer markedsdirektøren.

Sniklåner

Det som aldri blir hentet (og som ikke er verdisaker som leveres til politiet), blir etter hvert gitt til Fretex.

— For det blir en god haug i løpet av et år, lover Halvorsen.

De kinoansatte er samvittighetsfulle sjeler, og tar godt vare på gjenglemte gjenstander. Selv om de av og til låner en paraply fra kjelleren - i nødstilfelle. Det er praksis i Grieghallen også.

— Men bare de som har ligget her lenge, garanterer resepsjonist, Tove Knutsen.

På Henrik øl og vinstove, derimot, er praksisen en annen.

— I Bergen er paraplyer allemannseie. De går på rundgang, mener bartender Morten Ørbeck, og er dermed i takt med Ephemeras Christine Sandtorv som i mandagens BT forslo en ny paraplyordning, med beholdere sentralt plassert i sentrum, som folk kan låne med seg fra. Litt sånn som bysyklene i grunn.

PÅ RUNDGANG: Glemmer du paraplyen din i baren på Henrik, må du regne med at noen andre overtar den. - I Bergen er paraplyer allemannseie, mener bartender Morten Ørbeck.<p/>FOTO: GIDSKE STARK
HJEMLØSE: I kjelleren på Bergen Kino ligger det utallige herreløse paraplyer og venter på å bli hentet. - Folk glemmer det mest utrolige, flirer markedsdirektør Elisabeth Halvorsen under en rød paraply med ører.<p/>FOTO: GIDSKE STARK
KONSTANT TALL: I Grieghallen ligger det til enhver tid rundt 15 gjenglemte paraplyer. - Noen henter sine, mens vi får flere inn, opplyser resepsjonist, Tove Knutsen.<p/>FOTO: GIDSKE STARK