• Når du hører at det er blitt hull i vingen, er det litt spesielt.

Et Norwegian-fly fra Trondheim til Bergen måtte snu ca. fem minutter etter avgang fra Værnes torsdag formiddag.

— Først beklaget kapteinen en rar lukt i flyet og sa at de trodde en måke hadde kommet inn i motoren. Da vi var landet, fortalte kapteinen over høyttaleranlegget at det var en ørn som hadde truffet flyet og laget hull i vingen, sa frilansjournalist Kristine Askvik til BT i 10-tiden torsdag.

Senere ble det klart at fuglen faktisk var en svane.

— Svanen er funnet her på flyplassens område, så det er ingen tvil, sier Per Jarle Ingstad, sjef ved Trondheim lufthavn.

Fant fuglerester

Ingstad forteller at det ikke er uvanlig med såkalte «birdstrikes», at fugler treffer fly i luften, men at det normalt er måker og mindre fugler som ikke gjør skade på flyene.

bilde.JPG
KRISTINE ASKVIK

— Når det er en svane som treffer flyet, så er det litt mer alvorlig. Jeg har spurt litt rundt hos folk som har jobbet her lenger enn meg, og det er ingen som kan huske at en svane har truffet et fly før, sier lufthavnsjefen.

Flyet, rute DY0165, tok av fra Trondheim ca. klokken 09.40 torsdag. Det måtte gjøre vendereis etter få minutter, og ble undersøkt på Værnes.

— Det er et hull i vingen på venstre side og rester av en fugl i motoråpningen. De sa på høyttaleranlegget at det var en ørn, men de er visst ikke helt sikre, fortalte Kristine Askvik, som var på vei hjem til Bergen etter nyttårsferie.

Hørte flere smell

Daniel Kirchhoff, kommunikasjonskonsulent i Norwegian, bekrefter at «en større fugl» traff flyet og skadet vingen kort tid etter avgang.

— Da valgte vi av hensyn til sikkerheten å lande igjen. Et annet fly frakter passasjerene til Bergen omtrent nå, sa Kirchhoff ved 11-tiden.

Passasjer Knut Harald Longva hørte flere smell da svanen traff flyet.

— Jeg tenkte at det var noe som hadde ramlet ned fra en hylle. Jeg ble ikke så veldig skremt, for det virket som de ansatte på flyet tok det veldig med ro. Vi er oppe i luften, ting kan skje. Men når du hører at det er blitt hull i vingen, det er litt spesielt, sier Longva.