— All trafikk står fra Stavanger til Sogn og Fjordane, sa områdesjef i Avinor, Jens Petter Duestad, til bt.no klokken 21.15.

Nå er det 70 prosent drift ved flyplassene på Vestlandet. Duestad tror forsinkelsene vil hentes inn igjen i løpet av tre-fire timer.

Sola styrer alt Stavanger lufthavn har kontrollen med luftrommet i Sør-Norge. Rundt klokken 20.00 gikk strømmen.

Ifølge Duestad har Sola klart å holde hjulene i gang med reservestrøm.

— Hvis det ikke er strøm til å sikre vitale instrumenter i Stavanger kontrollsentral, er det bare en ting som gjelder: Å få tømt luftrommet for fly, sier direktør for flysikring i Avinor, Knut Skaar, til bt.no.

Visste ikke årsaken

Strømstans på Sola rammer Flesland og Sola hardest, sier Skaar.

Klokken 21.00 visste han ennå ikke årsaken til strømstansen.

— Akkurat nå i den mest prekære tiden lar vi de operative håndtere saken, sa Skaar.

Forsinkelser

Strømstans har ikke vært det eneste problemet for flytrafikken i dag.

— Det har vært mye vær og vind i hele Europa. Det har skapt forsinkelser i hele dag, sier vaktsjef Jan Rafsol ved SAS Ground Service.

Et fly som skulle gått til London klokken 18.45, er kraftig forsinket. Ved 21.15-tiden sto det fremdeles og ventet på rullebanen.

— Forsinkelsen skyldes dårlig sikt og tåke på Gatwick i London, sier Rafsol.

— Amsterdam har også hatt særdeles vinterlig vær helt siden helgen. Kombinert med stor juletrafikk, så blir det køer, sier han.

Trafikkork

Rafsol forteller at mange passasjerer har kommet sent til Flesland i ettermiddag.

— De har blitt sittende fast i trafikkork ved Lagunen. Flybussene har også kommet sent på grunn av lange køer ved kjøpesenteret. Mange har ikke beregnet nok tid, sier Rafsol.

Bagasjerot

Etter helgen er det også kaos i bagasjehåndteringen.

— På grunn av snøfallet i helgen, er det mange som er blitt forsinket ved mellomlandinger. Dermed har mye bagasje kommet på avveie. Det skaper ekstra stort trykk ved ankomstservicen. De jobber på spreng med å ettersende bagasje, sier han.

Har du hatt trafikale problemer i dag? Skriv gjerne i kommentarfeltet!