Fra grytidlig tirsdag morgen jobbet bergingsmannskaper i timevis med å få et charterfly fra Thomas Cook tilbake på taksebanen på Bergen lufthavn.

Flyet — en Airbus 330 - hadde rett og slett kjørt seg fast.

- Udramatisk

— Det står fast, ja, bekreftet lufthavnsdirektør Aslak Sverdrup klokken 07.25.

Han forsikret at situasjonen er udramatisk.

— Det ene hjulet på flyet havnet utenfor taksebanen da det ble dyttet av en trekkebil. Da var det ingen passasjerer om bord. Flyselskapet og handlingsselskapet forsøker nå å flyet tilbake på banen, men foreløpig er det ikke til å rikke, sa Sverdrup.

BOM FAST: Da flyet ble dyttet i grøften, gikk hjulet i lås. Dermed ble det stående.
TIPSERBILDE

Ifølge Torben Andersen, informasjonssjef i Thomas Cook, var det en traktor fra et eksternt handlingselskap på Flesland som var i ferd med å dytte flyet da uhellet skjedde.

— På grunn av omfattende arbeid på flyplassen, må flyene for tiden dyttes lengre enn normalt. Ifølge våre opplysninger mistet føreren retningen og dyttet vårt fly av taksebanen. Det er altså ikke snakk om noen pilotfeil, skriver han i en epost.

Trafikk som normalt

Charterflyet kom til Bergen klokken 04 i natt, ifølge Sverdrup. Det skulle fly til Oslo i dag tidlig - uten passasjerer. Uhellet skjedde rundt klokken 04.20, ifølge Thomas Cook.

Taksebanen for de andre flyene ble endret, så det feilparkerte flyet fikk ikke store konsekvenser for den øvrige flytrafikken.

Litt før klokken 09 opplyste Thomas Cook at de forventer at flyet vil være løs fra knipen om kort tid.

— To kranbiler vil trekke flyet fri. Et lokalt selskap står for denne prosedyren. De har vært klare til å trekke flyet fritt lenge, men i første omgang var det bare mulig å fremskaffe trekkstropper med kapasitet på seks tonn. Det ble for lite. Nå er de nye stroppene på plass, skriver informasjonssjef Torben Andersen ved 09-tiden.

Det viste seg imidlertid å ta mer tid enn forventet. Først like før klokken 12 hadde flyet igjen alle hjulene på fast grunn.

Nå skal det kontrolleres for skader, spesielt i landingsunderstellet.

— Dette vil bli utført av en av våre egne teknikere, som er ankommet fra Oslo, i samarbeid med Airbus, sier Andersen.

Passasjerer venter i Oslo

Det er foreløpig ikke avklart hva som skjer med de passasjerene som skulle fly med charterflyet fra Oslo senere i dag.

— Våre piloter står klare til å fly til Oslo når flyet er undersøkt og klart, sier Andersen.

Lesere har henvendt seg til BT og opplyser at det på Gardermoen sies at det kommer ny info klokken 10.30. Flyet fra Oslo skulle i utgangspunktet gå klokken 07.15.