Vanligvis er det trangt om plassen og derfor dyrt å vente helt til begynnelsen av desember med å kjøpe julereisen.

I år faller julaften på en tirsdag og det er gunstig til for de som skal reise eller transportere folk hjem til jul. Rushet starter nemlig nesten en uke før julaften. Mange reiser i helgen som starter 20. desember. Noen venter til søndag eller mandag, som er lille julaften.

Fulle tog søndag og mandag

Skjønt det begynner å haste, særlig for de som vil reise like oppunder julaften.

— Søndag og mandag er tre av fire avganger med Bergensbanen fulle, selv om vi har koblet på ekstravogner, sier Håkon Myhre. kommunikasjonsrådgiver i NSB.

NSB råder folk til å bestemme seg nå, dersom de vil være sikker på å få plass på en bestemt dag og avgang. Det samme gjelder returen over nyttårsaften.

Informansjonssjef Knut Morten Joyhansen i SAS har fortsatt billige billetter å tilby, i hvert fall for de som kan være fleksibel på tidspunkt.

- Usedvanlig mange ledige

— Det er fortsatt et usedvanlig stort antall ledige seter og det fins mange billige billetter å få tak i, sier Johansen.

- Går det flere fly i dagene før jul?

— Mellom Oslo og Bergen har vi så mye som 16-17 avganger daglig, så her setter vi ikke opp flere fly. På strekninger med færre avganger, kan det bli ekstrafly, sier han.

Informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegien sier de forventer fulle fly inn mot jul.

— Situasjonen for øyeblikket er at flyene lørdag 20. desember begynner å bli fulle, mens det andre dager fremdeles er ledige seter.

Til og fra Trondheim er det færre avganger.

— Der haster det å bestemme seg, særlig for de som vil reise 20. og 22. desember, sier Sandaker-Nielsen.

Priser fra 299 kroner

Bergens Tidende sjekket mandag formiddag priser på avganger med fly og tog i de aktuelle dagene.

Ifølge selskapets nettside koster det 469 kroner å fly SAS fra Oslo til Bergen torsdag 19. desember. Prisen stiger dag for dag til 1219 kroner på lørdag 21. desember, men faller så igjen inn mot julaften.

Norwegian tilbyr billetter fra 299 kroner både torsdag 19. og fredag 20. Der når også prisen en topp på lørdag 21. med 1059 kroner, for så å falle igjen. Julaften morgen går det bare ett fly, der kunne vi få billetter til 299 kroner.

Hos NSB koster turen over fjellet 299 kroner torsdag 19., 399 kroner, fredag 20. og topper seg med 499 kroner lørdag 21. og søndag 22. desember. Julaften kan du ta toget til Bergen for 299 kroner.

Alt dette er minipris-billetter.