DAG IDAR TRYGGESTAD

MARIT HOLM

Nederlandsk politi pågrep 38-åringen lørdag kveld i Amsterdam.

Drevland snakket med sin klient så sent som torsdag. Da skal Guttormsen ha gitt uttrykk for at han følte at politiet var i hælene på ham.

Godtar utlevering

Følelsen var helt korrekt. Nå står politiet klar til å hente rømlingen hjem til Bergen, og føre ham tilbake til mange år bak murene i Bergen Fengsel.

— Guttormsen ble pågrepet uten dramatikk. Hvordan vi kom på sporet av ham vil jeg ikke si noe om, sier politiadvokat Ole Bjørn Mevatne i Hordaland politidistrikt til BT.

Han er tydelig fornøyd med at den elleve måneder lange flukten nå er over.

— Han har samtykket i å bli utlevert, og vi håper å hente ham til Bergen i løpet av uken, sier Mevatne.

— Guttormsen bedyrer sin uskyld og utlover stadig større pengebeløp til dem som kan bidra til at han blir renvasket. Vil dere avhøre Guttormsen på nytt?

— Vi forholder oss til at han soner en straff på 20 års fengsel, sier Mevatne.

Soner 20 år

Guttormsen ble i 2001 dømt til 18 års fengsel for overlagt drap på Yngve Elvik. To år senere ble han dømt til ytterligere to år bak murene fordi han anklaget en navngitt mann for å stå bak drapet.

Den lange straffen til tross, Guttormsen fikk flere permisjoner fra Bergen fengsel både i 2003 og 2004. Det var under en slik permisjon han ikke kom tilbake 9. mars i fjor. Siden har han vært på rømmen.

Etter det BT forstår har Guttormsen vekslet mellom å oppholde seg i Tyskland og Nederland. Han skal ha bodd på pensjonat og hos gamle venner.

Lørdag kveld slo nederlandsk politi til. Pågripelsen skal ha skjedd uten dramatikk.

Har kontaktet flere

Den siste tiden skal Guttormsen ha vært i kontakt med flere aviser og bekjente.

Denne kontakten kan ha blitt farlig for ham. Etter det BT forstår er det blant annet elektroniske spor og etterretningsarbeid som satte politiet på sporet av 38-åringen.

Nå er det mye som taler for at Guttormsen må vente seg mange år uten frihet. Fengselet tar neppe sjansen på å gi han flere permisjoner

— Den muligheten er nok liten nå, ja, sier Guttormsens forsvarer, advokat Odd Drevland.

— Men Guttormsen følte seg presset fra bestemte miljøer og måtte komme seg vekk. Han jobber fortsatt med å få frem nye opplysninger i saken, sier Drevland.

Selv om påtalemyndigheten er enig i at alle omstendigheter rundt drapet på Elvik ikke har kommet frem, og at Guttormsen ikke kan ha vært alene om drapet, viser de liten interesse for å høre på 38-åringen.

— Vi har ingen planer om å avhøre ham om selve drapssaken, sier politiadvokat Mevatne.

Politiet tror Guttormsen bløffer. At han har vært på rømmen i elleve måneder, og så langt ikke har kommet med noe nytt, styrker heller ikke hans troverdighet.

Politiet vil derimot ha klarhet i om det er noen som har hjulpet Guttormsen med å holde ham i skjul.

— Jeg vil ikke si mer om saken nå, sier Mevatne.

TATT: Truls Guttormsens tid på rømmen er over. En elleve måneder lang flukt gjennom flere land fikk sin slutt i Amsterdam lørdag kveld. Han ventes utlevert til Norge i løpet av dagen.<br/> ARKIVFOTO: HELGE SKODVIN