Sportfisker Cato Vivelid Nilssen fra Bergen har klart det det sportsfiskerne kaller en «Super Grand Slam». Bragden ble gjort på fisketur på Cuba i midten av mars. I løpet av noen timer dro han opp fiskeartene Tarpon, Bonefish, Permit og Snook.

— Dagen var reddet allerede da jeg dro opp den første, en Permit, det er den som er vanskeligst å få. Det er en veldig sky fisk, og den fisken flest fiskere der nede jobber mest med å få tak i. Jeg har hatt den på kroken tidligere, sier Nilssen, som nå er bosatt på Voss.

Nilssen er den fjerde norske fiskeren som klarer en «Super Grand Slam».

Populært internasjonalt

Han har deltatt i VM i ferskvannsfluefiske flere ganger, vært kaptein for det norske fluefiskelandslaget og er tiltenkt en arrangørrolle i VM på hjemmebane i Mosjøen senere i år. Dette var Nilssens tredje tur til Cuba.

IDYLLISK: Cayo Largo på Cuba er et av de beste stedene for å fange disse artene på flue, ifølge Asgeir Alvestad.
ASGEIR ALVESTAD

— Hver dag er det ca. 10.000 fiskere som forsøker å få en sånn «Super Grand Slam». Det er veldig populært internasjonalt, men ikke så stort i Norge ennå, sier han.

Bilder og fangstrapport er sendt den internasjonale sportsfiskeorganisasjonen IGFA for godkjenning. Nilssen blir den fjerde norske sportsfiskeren med medlemsskap i IGFAs «Inshore Super Grand Slam Club».

— Tittel og diplom tildeles de fiskerne som klarer å fange de ettertraktede Formel 1-fiskene Tarpon, Bonefish, Permit og Snook på en og samme dag. Kun et 60-talls fiskere i verden kan smykke seg med denne tittelen, sier sportsfisker Asgeir Alvestad, som var med på turen til Cayo Largo på Cuba og klarte samme «Super Grand Slam» der for to år siden.

Nilssen forteller at de fisker på svært grunt vann. Fiskene holder seg stort på en halv til halvannen meters dyp, og han understreker at det er «catch-and-release».

- Enormt sterke fisker

— All fisk slippes ut igjen, og det hele er nøye overvåket av cubanske myndigheter, sier han.

- Hvorfor kalles de Formel 1-fisker?

— Det handler om sprekhet og styrke i forhold til størrelse. For eksempel Bonefish, som kanskje er den enkleste å fange av disse, er verdens raskeste fisk i sin størrelse. Den kan gå i 41-42 kilometer i timen. Norsk laks ligger på 16 kilometer i timen. Fiskene er enormt sterke og gjør vanvittige utras, som gjør det vanskelig å få kontroll på dem, sier Nilssen.

Til sommeren skal han til Cuba igjen, denne gangen for å fiske etter større fisk i 50-100-kilosklassen. Hjemme på Voss går det mest i ørret.

— Voss er utrolig bra for en som liker ski og fiske. Jeg er også mye på Hardangervidda, og tar årlige turer til Hemsedal for å fiske etter større ørret, sier «Super Grand Slam»-fiskeren.

FORNØYD: Cato Vivelid Nilssen.
ASGEIR ALVESTAD