Han trodde knapt sine egne øyne, røkter Kjell Inge Solsvik, da han kom på jobb på oppdrettsanlegget til Nordsjø AL ved Noppaholmene i Stokksundet mellom Bømlo og Stord i går morges. Ti meter inne på gangbroen sto en cabincruiser av typen Nordan elegant parkert.

— Jeg regnet med å finne døde folk om bord, men der satt det en mann i førtiårene og sov. Da ringte jeg politiet, sier Solsvik. Han er mildt sagt rystet over hendelsen. Den andre som hadde vært om bord ble funnet flytende og forfrosset nær Spissøy bru, på en farkost som neppe ville blitt godkjent av Veritas.

Få meter fra døden

— Det er helt ufattelig, men sant, sier Solsvik mens han viser hvordan cabincruiseren har truffet en tykk tversgående trosse, tatt av på den og fløyet flere meter inn på gangbroen.

— De hadde utrolig flaks. Noen få meter til venstre ville de ha vært død og båten hadde gått rett ned, mener Solsvik.

Han kan likevel ikke annet enn å flire over de to karene som nesten havnet i merden blant 40.000 skremte laks.

Den ene, en 30-åring, hadde tydeligvis funnet ut at det var best å komme seg vekk fra stedet. Han skal ha brutt seg inn og romstert rundt på anlegget på jakt etter en farkost han kunne komme seg til lands med.

Fluktstunt

Han ble funnet flytende og forfrosset nær Spissøy bru på en farkost politiet neppe tror ville blitt godkjent av Veritas. Iført to redningsvester prøvde han å padle seg til lands på en trepalle. Rundt denne var det surret et kjede av flytepomponger, eller såkalt perlebånd.

— Fiskeren som fant ham, trodde mannen var død, forteller Soslvik.

30-åringen ble sendt i ambulanse til Stord sykehus.

Politiet fikk klokken 08.40 melding om mannen som var plukket opp fra sjøen ved Spissøy. Så kom telefonen fra oppdrettsanlegget om den flygende cabincruiseren.

— Da begynte vi å se en sammenheng. Natt til onsdag ble en 27 fot cabincruiser av merket Nordan stjålet fra Eldøyane. Det var denne båten som ble funnet ødelagt i oppdrettsanlegget. De to karene er fra vårt distrikt og godt kjent av oss fra før, forteller politioverbetjent Odd Harald Hovland ved Stord lensmannskontor.

- Skal det være en båt

— Vi avhørte 30-åringen på sykehuset, men han ga en nokså tvilsom forklaring, sier Hovland. Det er mistanke om at de to har vært påvirket av rusmidler, og prøver er blitt tatt.

Cabincruiseren skal etter det Bergens Tidende kjenner til, ha vært til salgs. Det var derfor ekstra ubeleilig med tyveriet og «flyturen» som gjorde store skader på båten.

Propellene og hele aggregatet er revet av. En lang flerre er synlig på styrbord side, og flere steder er det skader og hull i glassfiberen.

Oppdrettsanlegget er derimot i forbausende fin stand etter «feilparkeringen». Bare skader på rekkverk var synlig. Hadde det gått hull på den ene merden kunne 40.000 laks til en verdi av over to millioner kroner ha rømt.

— Jeg tror ikke laksen merket annet enn bråket da båten traff, sier Solsvik, mens mobiltelefonen hans ringer hissig i brystlommen.

— Skal du kjøpe båt? Det står en her, flirer han inn i telefonen.

FEILPARKERT: Det var litt av et syn som møtte røkter Kjell Inge Solsvik da han kom på jobb i går morges. En hurtiggående cabincruiser hadde på mirakuløst vis fløyet ti meter inn på gangbroen på oppdrettsanlegget. Om bord satt føreren av båten og sov. FOTO: LENA VERMEDAL