I dag startet rettsoppgjøret etter Clear Channel-saken. Bystyret sa i oktober 2005 nei til en avtale med selskapet om reklamefinansierte busskur, toaletter, bysykler og bussterminaler.

Etter først å ha lyst ut en konkurranse om å levere reklamefinansierte byromsmøbler (busskur, toaletter og sykler) i 2004, ble en ferdigforhandlet avtale med Clear Channel vraket av bystyret.

Bystyret snudde etter massive protester fra kulturliv, biskop og mange bergensere.

Krever 5 millioner

Dermed gikk Clear Channel til sak, og i dag møtes kommunen og reklamegiganten i retten. Clear Channel vil ha tilbake pengene de brukte på anbudskonkurransen.

Kravet fra Clear Channel er er på fem millioner kroner.

— Fem millioner er fryktelig mye penger, men Bergen kommune stilte strenge krav til tilbyderne, og kampen mellom JCDecaux og Clear Channel var knallhard, sier Clear Channels advokat Christian Galtung.

Pengene skal dekke utgiftene til å leie inn prosjektleder Jan Tore Endresen fra konsulentselskapet Belmont.

Clear Channel vil også ha dekket deler av lønnsutgiftene for sine ansatte i de 16 månedene som gikk fra kontrakten ble utlyst i juli 2004 til bystyret takket nei i oktober 2005.

Fløy inn skur fra utlandet

Selskapet hadde også utgifter til designere, arkitekter og advokater som det vil ha dekket. Dessuten ble det brukt penger på å fly inn fullskala busskur fra utlandet.

Både JCDecaux og Clear Channel presenterte utstyret i full størrelse på en utstilling. Konkurrenten fikk kjørt inn tre trailere med utstyr, mens Clear Channel måtte fly inn elementer til utstillingen fra utlandet.

— Dette er ikke en rettssak mot demokratiet, sa Galtung i sin innledning. - Rettslig sett er det greit nok å avlyse konkurransen, Men vi mener kommunen har en naturlig plikt til å gjøre opp for seg. Kommunen burde sagt vi beklager at det ikke ble noen avtale, og vi skal selvsagt dekke utgiftene vi har pålagt dere, sa Galtung.

Kommunen tok forbehold om at de kunne avlyse konkurransen når som helst, i utlysingsteksten i 2004. Det holder ikke, mener reklameselskapet.

Galtung argumenterte i retten i dag med at politkerne allerede i oktober 2003 burde ha tatt den prinsipielle diskusjonen om man ønsket byromsmøblene eller ikke.

Kritisk til kommunen

Slik det ble, satte kommunen i gang en uavklart prosess med store utgifter for tilbyderne som følge, mener Galtung.

— Ulykken i denne saken er at det ble gitt vide fullmakter til administrasjonen, uten at det kom tydelig nok frem at det ville være en politisk mellomstasjon, sa Galtung.

Han er svært kritisk til kommunens behandling av saken.

— Det ser ut som om administrasjonen bare har durt på. I juli 2004 lyses konkurransen ut. Først i september ser vi de første sporene av politisk behandling. Kommunen mener de ikke har vært bundet av loven om offentlige anskaffelser, vi vil gjøre det motsatte gjeldende, sa Galtung.

I RETTEN I DAG: Clear Channel-direktør Jan Tore Endresen (nærmest) hilser på kommuneadvokat Helge Strand. Til venstre samferdselsdirektør Ove Foldnes i Bergen kommune.
ØRJAN TORHEIM
KLARE: Clear Channel-direktør Jan Tore Endresen (til venstre) og advokat Christian Galtung.
ØRJAN TORHEIM