– Flomfaren i de store vassdragene er over. Men lokalt, spesielt sør i Rogaland, kan det fortsatt komme store nedbørsmengder som kan føre til problemer, sier vakthavende hydrolog Thomas Væringstad i Norges vassdrags— og energidirektorat (NVE) til NTB.

De endelige tallene for nedbøren som falt, er ennå ikke klare, men ifølge NVE falt det mindre nedbør i løpet av natten enn det man på forhånd hadde fryktet.

– Nedbørsmengdene i natt har nok ikke vært så veldig store. Værradaren viser at regnværet nok ga seg litt før det vi hadde trodd på forhånd, sier Væringstad.

Det var varslet rundt 100 mm nedbør mandag og natt til tirsdag, mest i indre strøk av Rogaland og Agder.

Uværet ser ut til å være over for denne gang, melder Meteorologisk institutt.

– Det verste er over nå. Det vil fortsette å regne i Rogaland i dag, og det kan fortsatt komme en god del regn fram til i kveld. Men fra i morgen og i dagene fremover ventes det mer beskjedne mengder, sier statsmeteorolog Terje Alsvik Walløe til NTB.

Regnkaos Alle veier på Bømlo ble ved 21.15-tiden i går åpnet igjen, etter å ha vært stengt av ras og flom i nærmere seks timer.

Flere husstander og om lag åtte bilister var sperret inne etter at et 20 meter bredt jordras rammet riksvei 542 i Foldrøydalen på Bømlo ved 15.30-tiden.

Store vannmengder gjorde veien ufremkommelig øst i dalen, mens et jordras sperret veien i vest.

— Rasmassene er nå fjernet, og overvannet rant unna da regnet ga seg, sier operasjonsleder Thor Gunnar Westlye i Haugaland og Sunnhordland politidistrikt til bt.no.

Ingen kom til skade i raset, som skjedde mellom Foldrøy og Bremnes.

— Terrenget på stedet er ikke slik at det er overhengende fare for nye ras. Nå blir veien midlertidig sikret i kveld, så får vi ta en nærmere vurdering i morgen, sier byggeleder Magne Heggland i Statens vegvesen i Haugaland og Sunnhordland.

En bilist kjørte av veien, og en annen ble stående fast i vannmassene øst i dalen. Heller ikke her meldes det om personskader.

Innesperret

Nærmeste bilist var bare ti meter unna da jordraset gikk over veien, sier øyenvitne Øyvind Hansen. Han var fortsatt innesperret etter raset da bt.no snakket med ham ved 18.45-tiden.

— De har fått ryddet veien etter jordraset, men vi kommer oss uansett ikke hjem. Nå står vi på Ersland, og her er veien stengt på grunn av flom, sa Hansen.

Politiet opprettet omkjøring fra Sakseid til Håvik etter raset, men snart ble også denne veien stengt.

— Veien ga etter, så folk torte ikke kjøre over, sier operasjonsleder Westlye.

Dermed var det helt til klokken 21.15 i kveld ikke mulig å komme til Bremnes og Langevåg via Trekantsambandet.

Trafikkuhell

Overvann førte også til et mindre trafikkuhell på Goddo nord på Bømlo. En person skal være lettere skadd etter en utforkjøring ved 18.15-tiden.

Også en rekke andre steder på Bømlo ble det meldt om store vannmengder i veien.

— Det er kommet mye nedbør, så det er generelt vanskelige kjøreforhold på hele Bømlo, sa vaktoperatør Tore Pedersen ved Vegtrafikksentralen i Hordaland til bt.no.

Ved 18-tiden sluttet det å regne i området.

— Mesta anslår likevel at de stengte veiene ikke vil være kjørbare før tidligst klokken 21, sa Westlye.

Flomfare

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) sendte tidligere i dag ut melding om at det er ventet mye nedbør i Hordaland, Telemark, Aust-Agder, Vest-Agder og Rogaland, og advarte mot raskt økende vannføring i små bekker og elver.

— Eventuell gjentetting av kulverter og andre avløpsveier vil kunne føre til lokale oversvømmelser. Urbane områder og tettbygde strøk vil være mest utsatt, heter det i meldingen fra NVE.

Norges geotekniske institutt (NGI) melder samtidig om fare for lokale jordskred, spesielt langs bekkeløp.

— Akkurat hvor rasfaren vil være størst, er veldig vanskelig å forutsi. Det kommer veldig an på hvor de verste regnbygene går, sier informasjonssjef Kjell Hauge i NGI til bt.no.

Det er også sendt ut flomvarsel for Rogaland og Agder.

Privat
Privat