Denne uken ble tre personer pågrepet med falske papirer.

Bare den siste uken har rederiet beslaglagt fire falske pass og et forfalsket identifikasjonspapir ved havnene i Bergen og Stavanger, opplyser informasjonsdirektør Atle Kvamme i Fjordline til Bergens Tidende.

Kjøpt i Danmark

Torsdag ble to irakiske menn tatt med falske pass da de skulle kjøpe billett hos Fjordline på Skoltegurnnskaien i Bergen. Passene var kjøpt i Danmark. Mandag ble en mann av afrikansk opprinnelse avslørt for bruk av falskt identitetskort i passkontrollen.

— Irakerne hadde søkt asyl i Danmark. Den ene hadde fått førstegangsavslag, men den andre hadde fått to avslag, opplyser politiavdelingssjef Jan Gerhard Johnsen ved utlendingsavsnittet, Hordaland Politidistrikt.

Produsert i Danmark

Alle de falske papirene tilhørte utlendinger som forsøkte å ta seg til Storbritannia med rederiets ferger.

— Etter det vi har fått opplyst, er alle passene produsert i Danmark, sier Kvamme.

Utlendingene, som ble stoppet i rederiets passkontroll, skal ha betalt store beløp for passene. Sakene etterforskes nå av politiet.

— Det er trist at noen tjener grovt på å utnytte andre menneskers elendighet på denne måten, sier Kvamme.

Blir anmeldt

Hvorfor utlendingene ønsket å ta seg ulovlig til England, er uklart. Passene og identitetskortet er beslaglagt av politiet.

— De som ble tatt blir anmeldt, men har benyttet seg av det magiske trylleordet asyl. De har søkt asyl og er på mottak Østpå, bemerker Johnsen. Politiavdelingssjefen ved utlendingsavsnittet bekrefter at bruk av falske pass er et økende problem - særlig ved kaier der det går båt til England.

— Hva er ditt syn på kontrollen ved Skoletgrunnskaien?

— Kontrollen burde være god nok, men jeg ser ikke bort fra at noen slipper gjennom.

Økt terrorfrykt

Nyheten om de falske passene kommer samme dag som sjøfartsdirektør Rune Teisrud legger frem planer for skjerpede sikkerhetstiltak på norske ferger. Passkontroll på alle avganger til utlandet og full gjennomlysning av bagasje kan bli pålagt passasjerene.

Bakgrunnen for skjerpede sikkerhetstiltak er frykten for terror. I forrige uke kom det en bombetrussel mot europeiske ferger.

— Du kan nesten sammenlikne det med den kontrollen vi har når vi går om bord i fly. Det er forskjellige nivåer. Nivå én er stikkprøvekontroll av passasjerer og lastebiler. På nivå tre skal alt gjennomlyses og kontrolleres, sier sjøfartsdirektør Rune Teisrud til NRK.

- Staten bør betale

I Bergen gjennomføres passkontroller allerede i dag, på grunn av Skoltegrunnskaiens status som Schengen-havn. Rederiet Fjordline ønsker nye sikkerhetstiltak velkommen, såfremt myndighetene betaler sin del av regningen.

— I England har myndighetene betalt for de skjerpede sikkerhetstiltakene, og også i Norge bør dette være myndighetenes ansvar, sier informasjonsdirektør Kvamme.

NORSK PASS: Dette passet er ekte, i motsetning til passene Fjordline har beslaglagt den siste uken.
Arkivfoto