Ida Jensen sin tur hjem fra skolen ble langt mer dramatisk enn hun hadde forestilt seg. Kort tid etter 15.00-avgangen stanset begge banene.

— Jeg vet ikke hvorfor, men de stoppet bare, sier Ida som tar Fløibanen alene hjem hver dag. I om lag halvannen time arbeidet teknisk personell for å rette feilen. Ida og de nitti passasjerene fikk ikke forlate vognene.

— Jeg var ikke redd, men det var ganske kjedelig. Det eneste jeg kunne gjøre var å knytte skoene mine, sier Ida.

Mormor Inger Helland stod forgjeves og ventet på åtteåringen på Skansemyren stasjon, mens moren, Kari Helland Jensen, tok bilen for å lete etter jenten sin.

— Jeg forstod ikke hvor hun var, så jeg kjørte ned til Fjellveien. Der så jeg henne sitte i det forreste setet. Jeg fikk vinket til henne, og håper det hjalp litt, sier moren.

Nesten to timer forsinket kunne hun ta imot Ida og ønske henne velkommen hjem.

— Det er fint å være hjemme, sier Ida etter å ha kastet seg i armene på mamma.

Sterke reaksjoner

68-åringen Jan Reed-Larsen og hans kone var blant passasjerene i vognen som var på vei ned fra Fløyen. De sitter igjen med inntrykk av at driftsselskapet er dårlig forberedt på slike situasjoner.

— Det som skjedde var ikke særlig profesjonelt. Vognføreren informerte oss så godt han kunne, men vi fikk veldig dårlig informasjon. Det eneste vi fikk vite var at de skulle skifte slå over til dieselmotorene for å få oss ned. Men ingenting skjedde. Det ble en litt irritert stemning etterhvert, forteller han.

Det oppstod ikke panikk inne i vognen, men mangelen på informasjon førte til atskillig bekymring.

— Jeg stod og tenkte på hva som ville skje når de slo om fra elektrisk drift til dieselmotorene. Jeg begynte å lure på om de virkelig kunne dette, og om vognen plutselig kunne rase nedover mens de drev og rotet med motorene, sier Reed-Larsen. Han understreker at han likevel ikke er nervøs for å sette seg på Fløibanen en annen gang. Passasjer Torstein Karlsen vil derimot ikke sette sine ben på banen igjen.

ý Jeg skjønner ikke at de kan forsvare å kjøre hvis de har slike problemer. Dette var virkelig en ubehagelig opplevelse, jeg tviler på om jeg kommer til å ta Fløibanen igjen, sier Karlsen.

Krever bedre informasjon

Om bord var mange barnehagebarn på vei til foreldrene som ventet i sentrum.

— De fleste barna sov heldigvis. Det har vært mange telefoner fra bekymrede foreldre, men vi organiserte biler som hentet dem, sier barnehagestyrer Gløer Gudmundsen. De passasjerene BT har vært i kontakt med etterlyser bedre informasjon.

— Føreren var veldig forvirret og sa han ikke kunne slippe oss ut uten tillatelse fra ledelsen. Det tok for langt tid før vi kom ut. Da hadde en kvinne med klaustrofobi begynt å gråte, sier Svanhild Breisnes.

15.03: Begge Fløibanene stanser på grunn av teknisk feil. Ida (8) og 90 andre passasjerer blir sittende innesperret.
FOTO: EIRIK BREKKE