Først i går kveld klarte mannskaper fra Statens vegvesen å åpne fylkesveien mellom Sunde og Flo.

— Det er ekstrem høy rasfare i området, og det har gått mange ras gjennom helgen, sier seksjonsleder for vei i Statens vegvesen i Fjordane, Arnfinn Båtevik.

Da veien åpnet i går kveld benyttet flere av familiene som bor på Flo anledningen til å flytte ned til Stryn. De fleste av disse jobber og går på skole i Stryn.

Totalt bor det rundt 60 mennesker på Flo.

Innesperret i tunnel

Isak Flo driver gård på Flo og var i går kveld ute og assisterte Stryn Energi med å sette opp to nødaggregat.

— Foreløpig har vi bare fått det ene til å virke, men nå har i hvert fall halve bygden strøm.

I rasene på lørdag ble linjenettet brutt. Frem til veien ble åpnet igjen var bygden mørklagt.

Da det siste aggregatet skulle kjøres opp på mandag gikk det nok et ras på veien. Bilen med aggregatet ble stående innesperret i en tunnel til veivesenet fikk åpnet veien igjen.

Frykter fraflytting

For Isak Flo og de andre som bor i bygden, er ikke ras på vinterstid noe nytt. Det er likevel mange år siden det har kommet like mye snø på en helg.

— Det er ekstremt mye snø i fjellet nå. Det har også blåst kraftig. Til sammen betyr dette høy risiko for oss som bor her.

Yngstesønnen til Flo går på ungdomsskole i Stryn, og har sammen med mange andre flyttet til Stryn nå på grunn av den høye risikoen ved å ferdes på veiene.

— Vi er ærlig talt litt lei av å leve med denne usikkerheten hver vinter. Hvis ikke det kommer mer midler til rassikring, er jeg redd bygden etter hvert blir fraflyttet.

Selv blir Flo værende fordi han har dyr på gården.

Stor rasfare i fjellet

På Norsk Geotekniske Institutts (NGI) målestasjon langs Strynefjellsvegen er det i løpet av de siste tre dagene målt 95 millimeter nedbør.

Dette er ifølge NGI ekstremt mye, og svært sjeldent. De advarer mot stor rasfare i området.

Arnfinn Båtevik i Statens vegvesen understreker at veien inn til Flo nå er åpen, men at de vurderer situasjonen time for time.

VURDERER: Magnar Breidablik (fra venstre) og Kjetil Flo vurderte i gårrasstedet i dag svært farlig. Her sammen med Svein Torheim (til høyre) fraMesta. FOTO: OVE SVEEN, FJORDINGEN