SISTE: Ved 20.20-tiden sier politiet at de går ut fra ingen er tatt av rasene.

— Det skal være gått seks større ras i Flobygda, nord for Strynsvatnet og øst for Stryn sentrum, opplyste operasjonsleder Stig Inge Hauge i Sogn og Fjordane politidistrikt, til bt.no tirsdag formiddag.

Avskåret

Tirsdag kveld opplyser Tore Sønnesyn, rådgiver for beredskap i Sogn og Fjordane, at Flo fortsatt er fysisk avskåret fra resten av verden, men at det er lite trolig at noen har blitt truffet av de seks rasene.

— Politiet har avsluttet arbeidet her, de tror ikke noen er tatt av rasene. Geologer har også vært i Flo og vurdert området som sikkert for dem som bor der. Innbyggerne blir derfor værende der de er, forteller han.

Sønnesyn forteller av Flo har vært innestengt flere ganger før, og at Stryn kommune har gode planer for å håndtere slike situasjoner.

- Positive

— Nå når strømmen i tillegg er på vei tilbake, ser vi positivt på det, sier han.

Han forteller at ryddearbeidet er i full gang langs de rasutsatte veiene, og at geologene skal gjøre en ny vurdering i morgen på hvordan arbeidet skal fortsette framover.

— Vi jobber på spreng med viktige veier, som for eksempel langs Kjøsnesfjorden. Men noen av de mindre veiene vil det ta lang, lang tid å rydde opp i. Noen steder er over en kilometer vei vasket vekk.

Det har ikke lykkes bt.no å komme i kontakt med noen i Stryn kommune tirsdag kveld. Kommunen hadde tirsdag kveld fortsatt ikke mobildekning.

Fanget i raset

En bil havnet mellom de seks rasene tirsdag. Ingen kom til skade.

— Vi har snakket meddem som var i bilen, og de er i god behold, sier operasjonsleder Per Rimmenved Sogn og Fjordane politidistrikt.

Det spesielle med situasjonen er at Stryn kommune hadde værtuten strøm og telenett i nesten to døgn da fjellet kom rasende nedover.

— Vi fikk beskjed fra kriseledelsen i kommunen, sier Rimmen.

Rasutsatt strekning

Den akuelle veien er svært rasutsatt og en gjenganger på listene over stengteveiar vinterstid.

Geolog og rasforsker Krister Kristensen i Norges Geologiske Institutt (NGI)hadde nettopp vært på stedet og sett på rasene da vi snakket med ham ved inngangen tilrasområdet tirsdag ettermiddag.

— Jeg var med ambulansehelikopteret. Det var et politioppdrag derluftambulansen var med. Vi så ingen tegn til mennesker, men en bil stårparkert ved siden av et skred. Den var

sperret inne i rasområdet, sierKristensen.

50 meter brede ras

Kristensenforteller at rasene har kommet frå 1000 meters høyde.

— To meter med stein har kommet ned. Rasene er opptil i 50 meterbrede.Jordsmonneter ustabilt og vannmettet . Øverst oppe har raset løsnet som vann og snø Det er mye vann langs hele fjellsiden, sier skredforskeren.

Ordfører: - Hold dere inne!

Overfor NRK på nett anmoder Stryn-ordfører Sven Flo folk om å holde seg hjemme.

— Vi vil ikke at folk skal bevege seg utendørs i det hele tatt, sier han til nettavisen.

VASSMETTA JORDSMONN: Skredforskar Krister Kristensen var inne i den farlege Flostranda og såg på forholda med helikopter.
JØRN-ARNE TOMASGARD
skred1.jpg
JØRN-ARNE TOMASGARD