• Folk i Flo er ganske frustrerte nå, sier Kristine Flo (22). Ras har tatt vei, strøm og telefon. Onsdag fikk de vite at det kan ta en uke å åpne veien.

22-årige Kristine er én av cirka 70 isolerte innbyggere i bygden Flo, ved Strynsvatnet øst for Stryn sentrum.

I tillegg til 55 fastboende er en god del folk på julebesøk i den rasrammete bygden i Sogn og Fjordane, ifølge Kristine.

Om kvelden andre juledag gikk det seks større ras over Flostranda, den eneste veien som forbinder bygden med omverdenen.

— Ingen dro ut

BORTE VEKK: Ved ett av rasstedene i Flostranda er veien helt borte.
KRISTINE FLO

bt.no snakker med 22-åringen onsdag. Hun forteller at hun verken hørte eller så noe til de seks rasene mandag kveld.— Selve raskvelden var alle i bygda veldig klar over at det var farlig i Flostranda, så ingen dro ut der med bil. Vi er blitt flinke her inne til å vurdere når det er farlig, så alle ble værende på Flo. Vi hørte ingenting, heldigvis, det er ikke så kjekt å stå og høre på at det buldrer, sier Kristine.

Men dagen etter, altså tirsdagen, begynte ryktene å gå.

— Da dro jeg bort for å se. Det første raset jeg kom til besto av ganske store mengder jord og stein, og strømkabler og telefonstolper lå nede. Telefonstolpen lå helt nedi vannkanten, forteller 22-åringen.

Traktorstrøm

Hun er på besøk hos foreldrenes gård, men bor til vanlig i Tønsberg.— Vi er heldige og har aggregat, det trengs til gårdsdriften. Dermed har vi også strøm. Men det forutsetter at traktoren må stå og gå for å drive aggregatet. Og vi er blant de få her inne som har aggregat, sier en fortvilet Kristine.

Hun forteller at flobygdingene er vant til å bli isolert vinterstid på grunn av snøras.

— Men ikke så lenge som dette. Nå tror jeg enkelte begynner å gå tom for mat, og at det sikkert er en del som har lyst til å dra og handle litt. Mange har nok fått ødelagt mat som står i kjøleskap eller ligger i fryseboks, sier Torill.

Jaktradio

Mobiltelefonforbindelsen fikk de tilbake i går, ifølge 22-åringen. En lang stund etter at rasene isolerte bygda var en jaktradio på en nabogård den eneste forbindelsen til omverdenen.

Tirsdag kom folk fra Røde Kors som de første til den isolerte bygden.

— De gikk fra dør til dør for å sjekke om noen var savnet og om vi hadde det bra. Men ennå vet vi ingenting hva som skjer videre: Om det blir skyssbåt over vannet her, om vi får matforsyninger eller om det er planer om å gi aggregater til alle som trenger strøm.

Ikke informert

Fylkesberedskapssjef Haavard Stensvand i Sogn og Fjordane bekrefter overfor bt.no at det kan ta lang tid å åpne veien inn til Flo, men mener det ikke er prekært det første døgnet.

— Vi hadde møte med Statens vegvesen onsdag klokken 10.30, i fylkesberedskapsrådet. Der sa Statens vegvesen at det er vanskeligere enn de først trodde å komme inn med tunge kjøretøy for å rydde opp. Det var snakk om at de kunne ta en uke å få åpnet veien igjen, sier Stensvand.

Torsdag morgen skal han til Stryn for å ha møte med ordfører Sven Flo.

Ifølge VG på nett er det startet evakuering av isolerte Flo-folk, og satt i gang båtforsyninger av mat, drikke og drivstoff. Ordfører Flo, sier til nettstedet at det også er satt opp satellittkommunikasjon i bygda.

Men dette er ikke Torill og hennes familie informert om.

— Nå lurer vi på hva som skjer og hva planene er. Ingen utenfra har kontaktet oss for å gi informasjon. Det eneste vi har hørt, er at det vil ta minst en uke å åpne veien, sier Torill.

FÅR IKKE LEVERT: Bonde Jo Flo har 1000 liter melk han ikke får levert til meieriet. Alternativene er å tømme den ut, eller gi den til kalvene.
KRISTINE FLO
SNART TOM: Jo Flo har også 400 rever som han nå begynner å gå tom for mat til. Påfyll skulle ha kommet i dag, onsdag. Nå frykter bonden at revene skal sulte mens de venter på åpen vei.
KRISTINE FLO