JULIA S. PERELSTEIN

– Utspillet hans sier kanskje mer om ham enn om oss, sier hun.

I går skrev BT om informatikkprofessor Kai A. Olsen, som beskylder studentene for latskap. Han treffer dem i kassen på Rema, og kaller dem liksomstudenter i et intervju med Morgenbladet.

– Det å jobbe ved siden av studiene betyr slett ikke at vi nedprioriterer utdannelsen vår, sier Reite.

Hun tar mastergrad i engelsk, og skriver oppgave om amerikansk utenrikspolitikk og kultureksport. En jobb ved siden av studiene mener hun kan være bra å ha.

– På mastergraden er det lite undervisning, jeg har bare to timer i uken. Resten av tiden må jeg organisere selv, og da hjelper det å ha noen faste holdepunkter.

Fulle dager

En vanlig dag kan begynne med en treningsøkt før hun dusjer og går på lesesalen i titiden. Der blir hun i minst syv og en halv time. Jobben på Rema blir lagt til kvelder og helger.

– Jeg kunne kanskje funnet noe mer relevant i forhold til studiet mitt, men det er godt å kunne koble av fra teoretiske problemstillinger innimellom. Dessuten er arbeidsmiljøet godt, og de er fleksible hvis man vil ha fri, forteller hun om butikken i Vestre Torggate. De kveldene hun ikke jobber studerer hun ofte litt ekstra.

Kjellfrid kjenner seg ikke igjen i Kai A. Olsens beskrivelse av late studenter, og lurer på om han vet hva han snakker om.

– På mitt fag på HF-fakultetet ved Universitetet i Bergen er det umulig å få gode karakterer uten å jobbe hardt. Alle har kanskje ikke like store ambisjoner, men hvis du ønsker en god jobb må du stå på.

Knusktørr teori

Med en ekstra innsats satser hun på å bli ferdig med studiene et semester før normert tid, og bryter dermed helt med Olsens bilde av den middelmådige studenten.

Professorens forslag om å innføre høyere inntakskrav syns hun imidlertid er en god idé.

– Det er ikke alle som passer på et knusktørt teoretisk universitet. Derfor kan det være riktig å kreve et visst nivå for å komme inn på studiene.

HARDTARBEIDENDE: De kveldene Kjellfrid Reite (26) ikke jobber på Rema, studerer hun gjerne litt ekstra. Målet er toppkarakterer på mastergraden iengelsk. FOTO: VEGAR VALDE