ØIVIND ASK

Utmerkelsen ble delt ut til ekvipasjen under åpningen av NM for politihunder i Stavanger. Dette er en utmerkelse som Norsk politihundlag står bak.

— På landsplan er det 180 patruljehunder, hos oss 16, opplyser leder for hundepatruljen i Bergen, Gunnar Rasmussen.

Bjørn Rolland jobber i hundepatruljen ved Bergen sentrum politistasjon. Begge har vært ute for vanskelige oppdrag, der Zigge har vist sin evne som tøff makker og uredd beskyttet eieren, i tillegg til å spore opp både personer og tyvegods.

Juryen legger til grunn at Bjørn Rolland er en meget positiv og blid hundefører, og sier aldri nei til noen oppdrag.

Han har vært leder for Bergen politihundlag, og vært en pådriver for å arrangere kurs for Bergen politihundlag sine medlemmer. Han og Zigge har også hevdet seg meget godt i konkurranser.

Bjørn Rolland har eid Zigge siden han var bare åtte uker gammel

Jobb og hobby

— Det er svært tidkrevende å trene opp en politihund, men moro når det lykkes, sa Bjørn Rolland til BT i et intervju for noen år siden. Nå er Zigge syv år gammel, og har bare tre år igjen av tjenesten.

— Jeg har brukt ufattelig mye tid på å trene opp Zigge. Nesten all fritid er gått med. Du må være hundeinteressert for å drive med dette, sier Rolland.

I 2001 viste Zigge sine fantastiske evner som sporhund da han fakket to biltyver etter å ha fulgt dem 3,5 km på asfalt, grus, gjennom skog og mark, hager, underganger og forbi sauebeite. Etter pågripelsen snuste Zigge opp noen piller og nøkler som de to biltyvene hadde kastet fra seg.

Etterpå vanket det selvfølgelig en ekstra godbit til den flinke politihunden.

10.000 ganger bedre

Hundene trenger ikke noe blodspor å gå etter. Når vi for eksempel går på asfalt, knuser skosålene ørsmå partikler. Fra klærne faller det også ned partikler som hundene kan kjenne ferten av. Vi mennesker er sjanseløse til å følge slike spor. Her er hundene oss helt overlegne, med 10.000 ganger bedre luktesans.