Siden fredag er 130 nye tilfeller av Giardia-smitte registrert i Bergen. Totalt er 200 mennesker smittet.

Trolig mange flere

— Det er viktig å understreke at dette er de som har gått til lege og fått diagnosen.

Sannsynligvis er det mange flere som er syke. Vi har heller ikke fått undersøkt prøver som er levert inn senere enn torsdag, sier kommuneoverlege Harald Aasen.

De fleste som er registrert med sykdommen er unge, 75 prosent er født etter 1960. Den yngste som er registrert er født i 1992. De aller fleste som er syke bor i sentrum.

— Vi har foreløpig ingen god forklaring på dette, annet enn at de bor mange unge i sentrum, sier Aasen.

Svartediket hovedmistenkt

Fortsatt er det Svartediket som er hovedmistenkt i saken.

— Men vi må ha sideblikk, og jobber med å hindre sekundærsmitte. God hygiene og varsomhet under matlaging er uhyre viktig, sier kommuneoverlegen.

Vanntilførselen omdirigeres fortløpende, slik at stadig færre får vann fra Svartediket, opplyser kommunen i en pressemelding. Endringene kan man finne på kommunens internettsider.

Fortsetter kartleggingen

Mattilsynet fortsetter arbeidet med å kartlegge de smittede personene for å prøve å finne smittekilden.

— Vi stiller spørsmål til alle som har fått diagnosen. Det gjør vi for å åpne for en annen kilde enn Svartediket, for å få en skikkelig historikk på epidemien og fordi vi er nysgjerrige på sykedatoen. Skjedde det noe spesielt i et gitt tidsrom som gjorde at mange ble syke samtidig, undrer distriktssjef i Mattilsynet Paal Fennell.

Foreløpig har man ingen sammenfallende trekk når man ser på hvor folk har handlet og hva og hvor de var spist.

Det er ennå grunn til å være forsiktig i omgang med vann. Mattilsynet ber næringsmiddelvirksomheter i sentrum om å være spesielt oppmerksomme. Dette gjelder spesielt hoteller, restauranter/gatekjøkken, puber/gatekjøkken, ferskvare/delikatessebutikker og institusjonskjøkken.

Rådene

Her er kommunens råd til publikum og næringsmiddelvirksomheter i sentrum:

  • Personlig hygiene og generell hygiene viktig
  • Ikke server drikkevann fra springen, og gi informasjon til gjester
  • Steng dispensere for brus/juice/saft som bruker springvann
  • Oppvarming av drikkevann og matvarer til over 60 grader tar knekken på parasitten
  • Te og kaffe fra vannkoker og kaffetrakter er OK

For øvrig er det greit å bruke springvannet til:

  • Skylling av matvarer, rist godt av salater og liknende
  • Vask av benker og utstyr, tørk godt etterpå
  • Oppvask (manuell eller maskin): viktig å tørke oppvasken
  • Grundig håndvask - bruk av engangshåndklær