Hordaland ligger på topp når det gjelder ikke-planlagte hjemmefødsler. Hele 31 kvinner i fylket fødte hjemme uten at dette var meningen i fjor. I tillegg var det 15 såkalte transportfødsler, fødsler på vei til sykehus.

Diskuter saken her!

Fødte på badet

For fem år siden gikk Camilla Sellevåg gravid med sønnen Martin. Han meldte sin ankomst hjemme på Askøy 21. juli 2002.

– Konen min hadde begynt å gjøre seg klar og pakke, og jeg var klar til å kjøre. Men da gikk det unna. Han ble født på badet, og det var over på rundt et kvarter, sier pappa Ivan Sellevåg.

Først etter at sønnen var født, fikk han ringt etter ambulanse. Han rakk ikke engang å bli nervøs, før han måtte trå til som fødselshjelper.

– Jeg tok imot barnet, og han kom ut med navlestrengen to ganger rundt halsen. Først skrek han ikke, og jeg var nervøs noen sekunder, før jeg fikk tatt bort strengen og han ga lyd fra seg, sier Sellevåg.

– Hvordan var det å få barn hjemme uten at det var planlagt?

– Når alt går greit, er det greit. Det skjedde så fort at jeg nesten ikke rakk å få med meg alt, sier Sellevåg.

Familien på fire bor ikke lenger i huset hvor Martin ble født, men han er klar over at han ikke er født på sykehus.

– Han vet om det, men jeg tror ikke han har tenkt så mye over det, sier faren.

Fødte i en trafikkmaskin

— Det var litt av et sjokk, ja, sier Cathrine Lønnheim fra Ask humrende.

Sjokket trebarnsmoren tenker på går fire år tilbake i tid. Høygravide Cathrine fikk beskjed av Kvinneklinikken om å holde seg i ro lengst mulig. Det ble litt for lenge.

— Vi fødte på Danmarksplass. Det gikk helt fint, men særlig privat var det jo ikke. Jeg mener, omkranset av gule busser og det hele, sier hun.

Pappa Christer Lønnheim (35) holdt en fart på 120 kilometer i timen, men trass i at han er erfaren yrkessjåfør og satte nødblinken på, holdt det ikke. Da han skjønte at fødselen var i gang for konen, som satt i forsetet, var det bare å stoppe.

— Jeg kom akkurat ut fra Nygårdshøydetunnelen og måtte bare stoppe inntil veikanten. Jeg ringte 113 mens jeg forsøkte å hjelpe Cathrine. Mens jeg snakket, kom barnet, og jeg kunne bare si «det var det» i telefonen, sa faren til bt.no like etter fødselen.

Terapifødsel

Lørdag blir lille, utålmodige Cordelia fire år - og sjokkfødselen er et tilbakelagt kapittel for familien Lønnheim.

— Men jeg måtte ha en fødsel til å komme meg på, skratter Cathrine. For to år siden kom nemlig Caspar - og det uten dramatikk i hui og hast.

— Jeg tror det er veldig vanlig at jordmødre ber fødende holde seg hjemme så lenge som mulig. Vi stoler jo veldig på ekspertisen. Jeg tror Kvinneklinikken kan bli litt flinkere å høre på oss fødende. Det er tross alt vi som føler signalene på kroppen.

Ikke bekymret

Av 5637 fødsler i Hordaland i fjor, var det til sammen 52 fødsler som ikke skjedde på sykehus. Klinikkoverlege Per Børdahl ved Kvinneklinikken på Haukeland Universitetssykehus, er ikke bekymret for at Hordaland hadde flest ikke-planlagte hjemmefødsler i landet i fjor.

— Enten kan dette være tilfeldigheter, eller så er det en økning, men jeg ville vært veldig forsiktig med å trekke konklusjoner basert på ett år, sier Børdahl.

Han understreker at Hordaland tradisjonelt er et fylke med få hjemmefødsler, både planlagte og ikke-planlagte.

Veiledning på telefon

– Tallene for ikke-planlagte hjemmefødsler har vært synkende i mange år. Man fryktet en økning da det var en viss sentralisering av sykehusene på 70- og 80-tallet, men bedre veier og samferdsel gjorde at dette ikke skjedde, sier Børdahl.

De som føder hjemme uten at det er planlagt, får veiledning over telefon.

– De fleste ringer 113 og får råd av lege eller jordmor. Det kan oppleves som skremmende å føde hjemme, men jordmødrene som gir veiledning er trent på slike situasjoner og er veldig flinke. I tillegg blir det sendt sykebil, sier Børdahl.

Han kan berolige ufrivillige hjemmefødende.

– Det går stort sett veldig bra, og forskjellen når det gjelder komplikasjoner er svært liten.

OVERRASKELSE: - Det var litt av et sjokk, ja, sier Cathrine, som fødte Cordelia i bilen på vei til KK. Her med far Christer og storebror Christopher.