Over 7500 sjåfører vedtok forenklet forelegg etter å ha blitt knepet av boksene i Fløyfjellstunnelen. 23 fikk beslaglagt førerkortet.

Fotoboksene i Hordaland sørget alene for over 36 millioner kroner i bøter i 2007. På annenplass på topp ti-listen kommer Damsgårdstunnelen, der boksene innbrakte over syv millioner kroner i statskassen.

Se hele listen her (excel-fil)

Færre tas av bokser

Likevel var det færre råkjørere som ble tatt av fotobokser i fjor i forhold til året før. Men årsaken er ikke at folk er blitt mer forsiktige med gasspedalen, sier trafikkoordinator Inge Nordstrønen i Hordaland politidistrikt.

– Det skyldes i hovedsak at vi har hatt færre saksbehandlere til å behandle disse ATK-sakene. Hadde vi hatt full bemanning ville vi nok havnet omtrent på tallet fra 2006, sier Nordstrønen til BTV.

Til tross for at boksene har stått på samme sted i årevis, ble altså flere tusen knepet i de mest trafikkerte tunnelene i fjor.

– Folk vet om boksene, men glemmer hvor de står, og er gjerne opptatt av å snakke med passasjerer. Og endel er også tilsynelatende opptatt med å snakke i mobiltelefonen, sier Nordstrønen.

– Aggressive sjåfører

Selv om færre blir tatt av fotobokser, er det flere som mister lappen på andre måter. I alt beslagla Hordaland-politiet 775 førerkort i fjor, 23 prosent flere enn året før.

– Det er en kraftig økning. Vi kontrollerte heller ikke flere bilister i fjor enn i 2006.

– Hva tror du er grunnen da?

– Jeg har et generelt inntrykk av at folk kjører veldig aggressivt, sier Nordstrønen.

Hva bør politiet gjøre for å luke ut råkjørerne? Diskutér i kommentarfeltet nedenfor.