— Det er funnet en bombelignende gjenstand i screeningen på fraktbygget på flyplasseen, bortenfor terminalen, sa securitysjef ved Bergen lufthavn, Lasse Solberg, like etter at alarmen var gått.

Det ble slått full alarm, og større politistyrker ble sendt mot flyplassen i Bergen.

- Deler av flyplassen stengt

— Bygget det gjelder er stengt av og evakuert. Jeg hørte de hadde stengt deler av flyplassen, også, sier Solberg.

Flere bt.no-tipsere melder at de sitter i flyene og ikke får slippe inn.

Dette må vi forsøke å unngå, at vi må ha full utrykning til noe som kan være sprengstoff

Trond Berge, seksjonsleder for politiet på Flesland

«Noe har skjedd på Flesland lufthavn. Ingen kommer verken inn eller ut, og politiet er på stedet. Undertegnende sitter selv i et fly og venter», skriver en tipser.

En annen melder skriver: «Flesland stengt pga sikkerhets brudd, igjen!!! Er dette den dårligste flyplassen i verden? For en så stor by er dette veldig dårlig!»

bt.no fikk også flere tips fra passasjerer som sto fast på Gardermoen og ikke kom seg av gårde.

- Vi var ikke redde

Brødrene Philip og Eric Rekk Alsager kom fra Alicante onsdag ettermiddag. I luften fikk de meldingen om at Flesland var stengt.

De to er åtte og ti år og stilte opp til intervju med bt.no da dramaet var over. Skjønt drama og drama.

-Vi var ikke redde. De sa at Stavanger lå bak oss, slik at vi kunne lande der. Egentlig hadde vi lyst til en tur dit, forteller ti år gamle Philip.

Med seg hadde han Eric på åtte og bestefar. På flyplassen ventet faren Stig Alvsager.

-Vi fikk høre at det var 7-8 fly foran oss i køen. Vi gikk i ring før vi landet, sier Eric.

Samtlige var i godt humør etter episoden, som opplevdes som ganske udramatisk.

Redusert fart

Camilla Fjellanger var en av passasjerene som satt i fly fra Oslo til Bergen da flyplassen ble stengt.

— Kapteinen meldte over høyttalerne at Flesland var stengt. Noe senere fikk vi opplyst at det var en person som hadde kommet seg forbi sikkethetskontrollen. Deretter ble det opplyst at flyplassen var åpen.

Fjellanger forteller at flyet hun var i gikk med redusert fart så lenge situasjonen var uavklart.

— Vi sirklet ikke over flyplassen ettersom flyet gikk med redusert fart.

Philip (10) og Eric (8) Rekk Alsager kom fra Alicante da Flesland ble stengt.

— Flyet gikk i sirkel over flyplassen, sier de.

- Blir forsinkelser

Lufthavnsjef Adelheid Nes bekrefter funn av bombelignende gjenstand i cargoterminalen, i den sørøstlige enden av flyplassen. Hun fikk selv melding litt over klokken 17 onsdag. Da bt.no snakker med henne litt over klokken 18, er hun på vei ut for å se nærmere på forholdene.

— Politiet har derfor valgt å stenge deler av lufthavnen. Terminalbygget er, så vidt jeg vet, ikke evakuert, sier Nes.- Akkurat nå går det ingen fly, men vi håper å komme i gang med normal trafikk ganske snart.

Hun sier det vil bli litt forsinkelser som følge av politiaksjonen.

Offshore-instrument

— Like over klokken 18 ble politiaksjonen avblåst, sier seksjonsleder Trond Berge ved politiets avdeling på Flesland.

— Det var et instrument til offshore-bruk som ble mistenkt å inneholde organisk materiale som kunne være sprengstoff.

Berge bekrefter at det var en tilsvarende situasjon for bare noen måneder siden (se linken lenger oppe i saken).

Den gangen, 6. januar i år, var det teknisk utstyr fra et sør-afrikansk firma som førte til full utrykning og evakuering.

— Dette må vi forsøke å unngå, at vi må ha full utrykning til noe som kan være sprengstoff. Det vil alltid være en vurdering for dem som ser på bildene, men vi må forsøke å forebygge så godt som mulig, sier Berge.

- Må bli bedre

Lufthavnsjef Nes sier de nå vil se på hvordan flyplassen kan unngå at tilsvarende funn fører til alarm i fremtiden.

— Vi tar alle funn på alvor. Men vi må se hvordan vi kan bli bedre til å kjenne igjen denne typen instrumenter, slik at det ikke blir konsekvenser for de reisende.

- Er det litt pinlig?

— Nei, det synes jeg ikke. Men vi prøve å lære av det, sier Adelheid Nes.

Politisjef: - Veldig kostbart

Sjef ved Bergen sør politistasjon, Morten Ørn, har ansvaret for politiet på Flesland. Han sier at alarmer som i dag kommer når operatørene ikke gjenkjenner en gjenstand - og ikke kan gå god for den.

— Men nå har vi hatt to relativt like saker i år som har ført til full alarm ved Flesland. Vi ønsker bedre kommunikasjon mellom dem som sender spesielle varer og sikkerhetskontrollen, for å unngå slikt i fremtiden. Vi lurer på om det ikke går an å få bedre rutiner på å gjenkjenne denne typen varer, sier Ørn.

— Her måtte vi stenge lufthavnen, og det er ikke ønskelig. Nå vil vi snakke med de involverte partene om å få bedre kommunikasjon. Vi må også ta vare på og bruke mistenkelige funn som referanse for fremtidige saker.

Ifølge Ørn er utløser en Flesland-alarm ikke de store politiressursene.

— Men det er veldig kostbart å stenge lufthavnen. Slike episoder, med stengning og evakuering, kan føre til forsinkelser og rokkeringer for flytrafikken i hele Norge, og dels også for utenlandstrafikken, sier politisjefen.

Samtidig sier Ørn at målet ikke er at alt skal gå gjennom.

— I dag ble prosedyrene fulgt. Jeg ønsker ikke å henge ut noen. Det er rett å stoppe ting man er usikker på, og vi kan aldri sikre oss helt mot dette. Det er ikke bare et onde å stoppe ting man er usikker på. Det er bedre å stoppe hundre ganger for mye enn én gang for lite.

Sperret veier en halv km unna

Klokken 18.37 onsdag sendte Hordaland politidistrikt ut denne loggen fra hendelsen på Flesland, med hendelsen tidsatt til klokken 17.31:

«SAS-Cargo: Forsendelse ble gjennomlyst - innholdet betraktet som mistenkelig - bygget evakuert. Tilkomstveiene avsperret i en radius på ca 500 meter, Bergen Lufthavn Flesland stengt for avgang/ankomst. Kl 1807 ble pakkens innhold verifisert av avsender - intet mistenkelig - normal drift opprettet v/SAS-Cargo samt Bergen Lufthavn.»

SIRKLET: Philip (10) og Eric (8) Rekk Alsager forteller at flyet deres sirklet over flyplassen. - Vi var ikke redde, sier de.
PER LINDBERG