Dermed kan flyplassen passere 4,5 millioner reisende i 2006.

I første halvår reiste tett oppunder 2,2 millioner passasjerer til og fra Flesland. Det er en samlet vekst på hele 12,2 prosent. Alt tyder derfor på at den gjeldende passasjerrekorden på 4.06 millioner reisende blir grundig slått i år, sier terminal— og markedssjef Alf Sognefest i Avinor på Flesland til Bergens Tidende.

  • Både sommeren og høsten er normalt gode perioder for flytrafikken. Vi hadde et mål om å kunne nå opp mot 4,2 millioner passasjerer i år. Men om det ikke skjer noe dramatisk, som rammer flytrafikken de neste månedene, skal vi klare det med solid margin og vel så det, legger Sognefest til.

Passerer 4,5 millioner

— Kan man passerer 4,5 millioner reisende?

— Det skal vi slett ikke se bort fra. Det er primært i andre halvår vi får effekt av de mange nye flyrutene som ble etablert i vår. Så jeg blir ikke overrasket om vi får minst like mange reisende de neste seks månedene som i første halvår. Og da er 4,5 millioner reisende innen rekkevidde.

De siste par årene har utenlandstrafikken til og fra Flesland vært i god vekst. Men nå ser man også at stadig flere reiser med innenlandsfly. I årets seks første måneder reiste nær 1,5 millioner på innenlandsruter til og fra Flesland. Det er en vekst på 9,3 prosent i forhold til samme tidsrom i fjor. Ifølge Sognefest er det solid vekst for både SAS og Norwegian mellom Bergen og Oslo. Han tror også at Norwegians inntreden på flyruten Bergen - Stavanger nå i vår, har ført til at flere velger å fly denne strekningen på bekostning av andre transportmidler.

Nye flyruter

Den største veksten skjer imidlertid fortsatt i utenlandstrafikken. I første halvår kom eller reiste vel 420.000 passasjerer med rutefly til eller fra utlandet. Det er en økning på formidable 25,8 prosent. Charterflyene hadde nesten 97.000 passasjerer, mens vel 108.000 fylte helikoptrenes ruter offshore. Det er økninger på henholdsvis 11 og åtte prosent.

Sognefest sier at nye flyruter i år er en viktig årsak til passasjerveksten. Flesland har de siste månedene får nye ruter til Riga, Newcastle, Edinburgh, Billund, Berlin, Hamburg, Manchester, Roma og Paris. Men også mange av de eksisterende rutene har pen trafikkvekst. Blant annet gjelder dette KLMs rute mellom Bergen og Amsterdam, der selskapet har satt inn større fly og dermed fått langt flere seter å selge.

— Er dere sikre på at alle disse rutene blir opprettholdt?

— Det er ingen tegn på at noen flyselskaper er på vei ut av markedet i Bergen, sier Sognefest.

ØKER: AVINOR regner ikke med at utenlandsruter til og fra Flesland blir nedlagt med det første.ARKIVFOTO: RUNE NIELSEN