Flesland, klokken 15.30 i går: 125 passasjerer har nettopp ankommet. Køen slanger seg mot sikkerhetskontrollen. Hver passasjer må ta av seg ytterklær og sko og gjennomlyse håndbagasjen.

Ikke en uvanlig situasjon på en flyplass. Men det spesielle er at disse passasjerene ikke skal ut og reise, men nettopp har landet med flyet fra København.

— Nei, dette skjønner vi ikke. Er de redd for at vi skal ha funnet noe farlig om bord på flyet? spør Hans Erik Saue og Bjørn Øystein Vaage. De har vært i Riga, og ante ikke at det var innført sikkerhetssjekk også på fly fra Kastrup.

Slik har det vært siden juli, da Kastrup strøk i EUs sikkerhetskontroll. Flere kvelder i forrige uke oppsto det lange køer ut av København-flyene på Flesland.

Rammer 1000 hver dag

Hver dag flyr det rundt 1000 mennesker fra Kastrup til Flesland. Alle unntatt de som lander rundt midnatt må gjennom ekstra sikkerhetssjekk.

Lufthavnsjef Dag Aksnes legger ikke skjul på at han er lei av situasjonen.

— Disse menneskene burde selvfølgelig få slippe å stå i kø når de er vel fremme. Men her er det Kastrup som skaper problemet, og ikke noe vi kan gjøre noe med, sier lufthavnsjefen.

Ekstratiltakene koster Flesland flere hundre tusen kroner, en utgift som Avinor må ta.

— Men pengene er ikke viktige. Det er vi er opptatt av, er alle de unødige køene, Jeg håper at Kastrup får ordnet opp snarest mulig, sier Aksnes.

Hemmelighetsfulle dansker

Nøyaktig hva som er galt på Kastrup, er det ikke lett å få vite. Flyplassen selv opplyser at passasjersjekken har vært «ujevn» (se faktaboks). Andre kilder peker på blandingen av sivile firma og flyplassdrift.

— Vi vet ikke hva det er. Slikt blir ikke offentliggjort. Det ville være som om Norges Bank fortalte hvordan man kunne komme inn der, forklarer direktør i Luftfartstilsynet, Heine Richardsen.

Han vet ikke hvor lenge situasjonen vil vare.

I slutten av juli opplyste Statens luftfartsvesen i Danmark at Kastrup kunne bli godkjent igjen i løpet av en til to måneder. Nå er den tidsperioden overskredet, men kaoset fortsetter.

UTSJEKKET: Den danske flyvertinnen Karoline Svinth har vent seg til å bli kroppsvisitert hver gang hun ankommer Bergen fra Kastrup. - Uff, jeg er lei av dette. Det er ganske stupid, sier hun.
TÅLMODIGE: Sammen med 123 andre måtte Hans Erik Saue og Bjørn Øystein Vaage stå noen minutter i kø da de ankom Flesland i går. - Helt greit at de skjerper sikkerheten, men vi skjønner ikke poenget med å sjekke oss både på vei inn og ut av flyet, sier de to.