Bergen lufthavn har siden 15-tiden vært stengt på grunn av tett tåke, men ved 18-tiden ser det ut til at tåken letter. Fire fly har landet, og i Oslo har SAS startet boarding av fly til Bergen.

— Nå kan vi ta imot trafikk. Det som har skjedd i kveld har skapt rot i systemet og det vil nok reisende merke utover kvleden. Vi håper å få inn nok fly slik at vi kan avvikle trafikken som normalt i morgen tidlig, sier lufthavnsjef Adelheis Nes.

Lite luke

— Det er en veldig ustabil situasjon. Akkurat nå kan vi faktisk ta i mot fly, det er en bitteliten luke i tåken. Men det er umulig å spå hvor lenge den varer, sier Nes.

Fortsatt er det imidlertid store forsinkelser. Så langt er ti fly innstilt, resten har status som forsinket.

— Dette har forplantet seg, og det vil være forsinkelser og usikkerhet utover kvelden. Vi kan bare håpe på at det kommer slike luker innimellom, slik at vi kan ta ned fly som sirkulerer over flyplassen, sier Nes.

Hun forteller at reisende på Flesland må forholde seg til informasjon fra flyselskapene.

Fire fly har landet

— Vi fikk beskjed om at det så mørkt ut om bord, sier Roger Tveit, som landet på Flesland i 18-tiden.

Sammen med Haakon Johnsen satt han i ett av flyene som sirkler over flyplassen mens de ventet på bedre vær. Ved 18-tiden ble det meldt at fire fly hadde fått klarsignal til å lande.

— Vi var forsinket med 45 minutter i luften og det var godt å lande nå, sier Johnsen.

Flesland (5).JPG
CAMILLA A. LEGLAND

Tveit har to unger som han skal hente nå.

— Det er ikke så lett å ordne barnevakt fra luften, sier han.

Problemene startet tirsdag ettermiddag, da tåken over Flesland ble vesentlig tettere og sikten tilsvarende dårligere.

— Flyplassen er helt tømt for fly. Det er ingen fly tilgjengelig for avgang, fordi vi ikke har noen igjen. Vi har ikke kunnet ta imot noen på grunn av tåken. Derfor er flere avganger avlyst, sa lufthavnsjef Adelheid Nes til bt.no tidligere tirsdag ettermiddag.

Passasjerer på Flesland kan vente seg forsinkelser, ifølge lufthavnsjefen.

— Det blir store forsinkelser og det er flere avganger som er avlyst, sier hun.

Er tåkefast i Oslo

Thomas Teige og kollegene fra reklamebyrået Orangeriet har sittet i et Norwegian-fly og ventet på avgang i over en time. De har vært i Oslo for å planlegge reklame for Norsk Tippings spill Extra.

— Da vi var i ferd med å gå om bord, ble det meldt om forsinkelser på SAS-flyet som skullle gå samtidig, og da vi kom om bord, ble det først meldt om forsinkelser fordi de måtte fylle bensin, og så fikk vi høre at Flesland er stengt. Så nå sitter vi fast her, sier Teige.

Han forteller at stemningen i flyet er god, tross omstendighetene. Norwegian har bydd på kaffe til de tåkefaste passasjerene.

— Vi tar det med fatning. Vi har hatt en bra dag. Så får vi se hvor lenge det gode humøret varer, sier han.

Teige forteller at han klarte å skaffe seg plass på en buss da han satt askefast på grunn av vulkanutbruddet på Island i fjor vår.

— Hvis vi blir sittende fast resten av kvelden, kan det hende jeg gråter en skvett. Jeg kommer sikkert til å banne, og så tar vi nok inn på et hotellrom og drikker sorgene vekk. Det er lov på en dag som denne, humrer han.

Flyet ble innstilt, men de fikk et nytt fly der de gikk om bord i 19-tiden.

Sirkler over Flesland

Lufthavnsjef Adelheid Nes håper på en brå endring som gir mer vind. I mellomtiden sirkler flere fly over flyplassen.

— På et tidspunkt var det elleve fly som sirklet en stund, men flere har måttet finne alternative plasser å lande på fordi de har gått tom for bensin, sa Nes til bt.no tidligere tirsdag ettermiddag.

I 18-tiden var seks planlagte ankomster innstilt. De 15 andre flyene som skulle ha landet, har foreløpig status som forsinket. Flere fly som skulle landet i Bergen har landet i blant annet Stavanger, Stockholm og Oslo.

— Vi prøver å ikke skape forsinkelser på flere ruter enn den aktuelle. Dette er veldig kjedelig. Dette er det vi liker minst av alt, fordi vi ikke kan gjøre noe med det, sa lufthavnsjefen.

Si din mening i kommentarfeltet under!

TÅKEFAST I OSLO: Fra vesntre Tom-Asle Flatholm, Thomas Teige, Ellisiv Skogmo og daglig leder Conny Breivik i reklamebyrået Orangeriet.
CHRISTIAN LURA
INNSTILT: Den ene avgangen etter den andre blir merket «cancelled» på Flesland. Det er ikke fly igjen, siden ingen kan lande.
CAMILLA A. LEGLAND