LO og YS varslet fredag at 202 ansatte i Avinor blir tatt ut i streik fra torsdag 24. juni, dersom meklingen i lønnsoppgjøret ikke fører frem. På Flesland blir 92 ansatte omfattet av en eventuell konflikt. Det betyr at hele flyplassen må stenges for all trafikk, bekrefter lufthavnsjef Dag J. Aksnes overfor bt.no.

Dermed blir Flesland den flyplassen i Norge som bli hardest rammet, dersom det blir streik. Men på Vestlandet må også flyplassene i Sandane og Sogndal stenges. Hovedflyplassen på Gardermoen vil imidlertid bli åpen for tilnærmet normal flytrafikk, selv om 22 ansatte også der kan bli tatt ut. Derimot vil flyplassene i Sandnessjøen, Mosjøen og Evenes ved Harstad bli helt stengt.

Dramatiske konsekvenser

— For Flesland får en streik store konsekvenser. Vi er nå midt inne i ferietrafikken med svært stor aktivitet for flyselskapene. Blir det streik, vil all aktivitet her på Flesland stoppe opp. Så enkelt og så dramatisk er det. Dette vil jo også ramme hele reiselivsnæringen, inkludert Hurtigruten og cruiseskip, sier Aksnes.

Han legger til at man vil prøve og få avviklet deler av flytrafikken fra andre flyplasser, dersom det blir mulig. En del av flyene, som skal til og fra Bergen, kan trolig lande på flyplassene ved Haugesund eller Stavanger, og passasjerene fraktes til og fra Bergen med buss eller hurtigbåt. LO og YS varsler imidlertid en rask opptrapping, dersom det bli konflikt.

Brann og redning

Meklingen i lønnsoppgjøret startet fredag. Ifølge leder Jostein Kleven i LO stat er avstanden mellom de to fagforbundene og den statlige arbeidsgiverorganisasjonen lang som en rullebane. Striden står mellom annet om arbeidstider og økonomi.

— Vi håper jo på å unngå streik. Men vi står overfor en vanskelig mekling, legger Kleven til. Nesten halvparten av de 202 Avinor-ansatte, som blir tatt ut i en eventuell streik, jobber altså på Flesland. De fleste av dem arbeider innen teknisk vedlikehold og brann- og redningsberedskap. Derfor blir det i praksis umulig å holde flyplassen åpen, dersom det blir konflikt, sier Kleven. Han legger til at det allerede er gitt dispensasjon for ambulanseflyging og eventuelle redningsoppdrag, som vil innebære at fly eller helikoptre må lande på Flesland.

<b>STREIKEFARE:</b> All trafikk kan stanse på Bergen lufthavn Flesland. Dette bildet ble tatt klokken 14.56 fredag av vårt <a href="http://bt.no/kamera/article24468">webkamera på flyplassen</a>.