Klokken 06.00 onsdag morgen kom en ny prognose for konsentrasjonsgraden av vulkansk aske i norsk luftrom.

— Det ser ut som vi går klar her vest. Askeskyen ligger i den sørlige Nordsjøen, sier flymeteorolog Johanne Bua Algerøy ved Vêrvarslingsa på Vestlandet til bt.no.

Og om skyen mot formodning siger innover Bergen og Flesland, er asketettheten lav.

— Jeg tror ikke dette får konsekvenser for flytrafikken over Bergen, sier meteorologen.

Trøndelag og østlige deler av Østlandet er onsdag morgen mer truet, men heller ikke der er det meldt om stans i flytrafikken.

Helt borte onsdag

— Bergen lufthavn er åpen og kommer til å forbli åpen. Det er veldig gode utsikter for morgendagen, sa terminalsjef Alf Sognefest til bt.no klokken 22.45.

Også meteorologen bekrefter at asken trekker seg vekk.

Avinor skriver i en pressemelding at det også forventes normal flytrafikk i resten av Fastlands-Norge fram til i morgen formiddag.

Da kommer det en ny prognose fra meteorologene i London, men ifølge meldinger vil askeskyen fra Island da være helt ute av norsk luftrom.

— Asken kan berøre Trøndelag og Østlandet i morgentimene, men ellers er det bare luftrommet over deler av Nordsjøen som er berørt. Det er ingenting som tyder på at det blir noen askeproblemer i morgen, sier meteorologen.

14 helikopter stod

Klokken 22 har også helikoptertrafikken har kommet igang igjen. Ingen helikopter har tatt av fra Flesland, Florø eller Sola siden klokken 14 tirsdag.

— Vi flyr lavere enn ruteflyene og er derfor mer utsatt for aske, sier fungerene direktør Stig Tynning i CHC til bt.no.

CHC Helikopterservice, som i hovedsak flyr mannskap for Statoil til og fra plattformer i Nordsjøen, hadde totalt 14 helikopter på bakken på Flesland.

— Prognosene antyder at vi vil være i normal operasjon i morgen tidlig. Da setter vi inn ekstraflyvninger fra Stavanger og Bergen for å ta igjen, opplyser Tynning.

Sitter fast i Amsterdam

Men likevel sitter passasjerer fast i Amsterdam som skulle reist til Bergen tirsdag kveld. Et KLM-fly ble kansellert selv om Bergen Lufthavn Flesland var åpen for trafikk.

— Jeg vet ikke hvorfor. Kanskje de er redd for å bli sittende fast i Bergen med flyet sitt, sier Åsta Grieg Wiederstrøm. Hun er en av 21 personer som er på vei hjem fra tur til Kroatia.

Hun sier det er mange som skulle til Bergen, men som nå sitter strandet på flyplassen. De har alle sammen fått beskjed om å vente på flyplassen til i morgen.

- Dere skal ikke bo på hotel?

— Nei, vi har fått beskjed om å vente her i stolene våre, sier den 76 år gamle kvinnen.

Det har ikke lykkes bt.no å få kontakt med KLM tirsdag kveld for en forklaring.

— De har gitt oss vann, ler hun.

— Men vi kunne trengt en dram.