RUNE VALDERHAUG

Fra 1. januar overtar selskapet Travel Retail Norway (TRN) alt salg av tax free-varer til utenlandspassasjerene på Flesland. Og selskapets personalsjef, Bjørn Grande, lover både lavere priser, bedre utvalg i hyllene og etter hvert større handleområde.

— Prisene på både vin, brennevin, tobakk og ikke minst parfyme vil bli betydelig lavere enn i dag. Flyplassen i Frankfurt har i dag de aller laveste prisene i Europa. På Flesland skal vi ned på dette nivået når vi åpner vår nye tax free-butikk 1. januar 2005, sier Grande.

22 flyplasser

TRN har sikret seg syv års avtale for å drive tax free-butikken både på Flesland, Gardermoen, Sola, Værnes og Kjevik flyplasser. TRN eies av den norske parfymekjeden Esthetique og det tyske tax-free-konsernet Gebr. Heinemann med 50 prosent hver. Det tyske selskapet driver i dag 20 tax free-butikker på 22 flyplasser i 13 europeiske land.

Lufthavnsjef Dag J. Aksnes legger til at tax free-butikken etter hvert skal utvides.

— Vi er opptatt av at forholdene for utenlandspassasjerene våre skal bli mye bedre enn i dag. I løpet av 2005 - trolig i 2. halvår en gang - vil en del av kontorene i flyplassterminalens 2. etasje bli fjernet og bygd om til passasjerarealer. Dette vil gi mer plass, og samtidig utvidete arealer for servering og handel. Blant annet vil dagens tax free-butikk bli utvidet, sier Aksnes.

Kvoten ved ankomst

— Regjeringen holder døren åpen for at utenlandspassasjerene på norske flyplasser fra neste år kan handle kvoten sin ved ankomst på flyplassene. Er Flesland klar for dette?

— Ja, i det øyeblikk det eventuelt tas en politisk beslutning om dette, vil vi gi et slikt tilbud til passasjerene fra første dag. Vi ønsker å tilrettelegge for salg av tax free-varer både ved avgang og ankomst. For passasjerene vil det jo være mye enklere å slippe å måtte kjøpe kvoten før de starter flyreisen, sier Aksnes.

Mer servering

Mens TRN overtar tax free-salget fra SAS-eide Euroshop, venter også store endringer i serveringstilbudene på Flesland. Konsesjonen for servering på de store norske flyplassene er nå ute på anbud. I løpet av høsten blir det klart hvem som skal servere mat og drikke av ulikt salg på flyplassen.

— Men uansett hvem som får denne kontrakten, blir det nok store endringer også på dette området i tiden fremover, sier Aksnes.