Det sier flere utbyggere BT har snakket med. De reagerer på at stadig flere naboer truer med å levere inn klager på utbyggingen, med mindre de får økonomisk kompensasjon.

– Jeg er redd for at dette skal spre seg, og at flere vil bli ansporet til å klage for å få en økonomisk gevinst, sier Kathrine Quam i Nexibygg.

I forrige uke skrev BT om Nexibygg som ga tre naboer til sammen 500.000 kroner for å være medgjørlige. Quam sier hun ønsker åpenhet rundt pengegaloppen.

Krever en halv million

– Det koster mye penger å ta hele runden med klageprosesser. Jeg tror neppe det er første gangen dette skjer, men for vår del var det første gangen vi har bitt i det sure eplet, sier Quam. Hun er ikke den eneste som har fått testet smaksløkene.

BT vet at blant annet en av byens større utbyggere har måttet betale seg ut av knipen. Etter først å ha uttalt seg til BT, ville firmaet i går ikke snakke om saken.

Mer åpen er regiondirektør i JM Byggholt, Yngve Fløisand, sier han har opplevd krav med størrelse på både 400.000 og 600.000 kroner.

– Vi opplever stadig oftere at naboer kommer og ber om økonomisk kompensasjon for å la være å klage. Da nærmer det seg utpressing. Det er mer vanlig enn uvanlig at problemstillingen blir reist, sier Fløisand. Både privatpersoner, sameier og også velforeninger har vært blant dem som har bedt om penger for å la være å klage.

– Amerikansk

I følge Fløisand har situasjonen oppstått fordi selskapene taper mye penger på en lang klagebehandling.

– Det er naboer som ønsker kompensasjon for noe de strengt tatt ikke burde ha kompensasjon for. De sier gjerne at de vil klage om vi ikke blir enige om en sum.

Fløisand sier at selv om de ikke har gått med på kravene, har de gjort seg sine tanker.

– Det blir en avveining. Om et prosjekt kan bli stoppet og utsatt i flere år, er det snakk om mange hundre tusen kroner.

Helge Hantveit i Florvaag Bygg sier han selv ikke har følt seg presset.

– Kompensasjon er ofte en naturlig måte å løse problem på. Vi har ikke vært utsatt, men vi hører om mer og mer amerikanske tilstander, sier Hantveit.

Lover fortgang

Administrerende direktør Per Jæger i bransjeorganisasjonen Boligprodusentene, sier han er overrasket over problemet.

– Det er mange tilfeller der utbyggerne går med på ting, men dette blir ren utpressing, sier Jæger.

– Et års utsettelse får store konsekvenser for store prosjekt. Folk skal selvsagt få klage, det er en viktig rett. Men det er verre å kynisk utnytte slike prosjekter i vinnings hensikt, sier Jæger.

I følge han og Yngve Fløisand i JM Byggholt er det bare er én ting som vil hjelpe – kortere behandlingstid.

– Klager skal behandles i løpet av seks uker i kommunen. Hadde de blitt det, hadde vi ikke hatt problemet, sier Fløisand.

Byggesaksbyråd Øistein Christoffersen sier han foreløpig ikke har noe synspunkt på selve pengespørsmålet. Men saksbehandlingstiden lover han å korte ned.

– Vårt mål er å gjøre noe med tiden. Det er til fordel for både utbyggerne og alle andre som er berørte av tiltaket, sier Christoffersen.

Si din mening om saken her!

ØKER I OMFANG: Kathrine Quam, daglig leder i Nexibygg, frykter at hun og andre utbyggere i fremtiden oftere må betale seg ut av klagesaker. ARKIVFOTO: HELGE SKODVIN