– Vi er superfornøyde med lærerne. Det er sinnssykt kjipt hvis ledelsen klarer å rote det til for denne skolen, sier Marthe N. Sortevik (18) engasjert.

I januar byttet hun inngangsdør i Lars Hilles gate og gikk over fra John Bauergymnaset til naboene i Akademiet videregående skole.

– Det var min far som ville at søsteren min og jeg skulle skifte. Han ville sikre skolegangen vår på grunn av usikkerheten rundt skolen, sier Sortevik.

Roser lærerne

Til høsten risikerer John Bauergymnaset i Bergen å miste flere elever enn Marthe N. Sortevik. Ifølge en pressemelding fra Hordaland fylkeskommune heter det at de har registrert en «relativt tydelig økning» i antall elever fra «einskilde private skular» som søker plass på offentlige skoler i 2. og 3. klasse på videregående skole. Dette skiller seg fra tidligere år.

– Det dreier seg om John Bauergymnaset, forteller inntaksleder i Hordaland fylkeskommune, Nils Skavhellen.

Han forteller at inntakskontoret har hatt besøk av 30-40 personer.

– De sier de er fornøyde med lærerne, men ikke med ledelsen, sier Skavhellen.

– Det er sant. For det har ingen ting med lærerne å gjøre. Ledelsen og pengerot og alt det der ødelegger. Det er veldig synd, for det er en utrolig bra skole, sier Marthe N. Sortevik og får følge av Eirin Ellingsen.

– Det har stått så mye dritt om John Bauer, men ingen har kommet bort her og snakket med oss, med elevene. Da hadde de fått høre at vi er kjempefornøyde. For meg har dette vært fantastisk.

Også fra andre elever kommer rosende ord som perler på en snor. Åpenbart provosert av det siste årets pressedekning og tydelig i forsvar for skolen sin.

– Media skaper usikkerhet

For rektor på John Bauergymnaset er elvenes lærerskryt noe som varmer.

– Det er jeg veldig glad for å høre, sier rektor Guri Auran.

– Vi har jo hatt våre runder i media og elevene har nok opplevd at dette er fremstilt veldig ensidig.

Kritikken av ledelsen og påstander om rot vil hun ikke kommentere ut over at hun og skolen beklager at skoleåret startet med noen av lokalene på Laksevåg, med resten av skolen i Lars Hilles gate.

– Vi er lei for det, for det var ikke det elevene var lovet. Men etter at vi fikk ordnet opp i det, har signalene vært at elevene synes det er bra her, sier hun.

Ingen ved John Bauergymnaset har villet gi ut konkrete søkertall, men rektor bekrefter at antall søkere til skolen i Bergen har gått ned i forhold til i fjor. Det forklares med den negative medieomtalen som er blitt skolen til del.

– Medieoppmerksomheten skaper usikkerhet, men vi har fortsatt stor pågang, sier Guri Auran.

– Våre elever er våre beste ambassadører.

Økt pågang

Fra de to andre store private videregående skolene i sentrum, Akademiet og Sonans, meldes det om økt pågang i forhold til i fjor.

– Vi har veldig hyggelige tall, så nå er det utrolig kjekt å være daglig leder for Akademiet i Bergen, sier Terje Risa.

Han forteller at skolen nesten ikke mister elever, og at de har mellom tre og fire primærsøkere pr. plass i studiespesialisering og media og kommunikasjon.

Rektor ved Sonans, Per Otto Romøren, forteller om en økning på 30 prosent i forhold til samme tid i fjor. Men der opererer de ikke med noen fast søknadsfrist.

– Vi har foreløpig god plass, sier Romøren.

Hva synes du om saken? Si din mening her.

I FORSVAR: ¿ John Bauer har fått et ufortjent dårlig rykte, mener Marthe N. Sortevik (t. v.). Skryten til tross har hun skiftet over til Akademiet. Eirin Ellingsen roser lærerne sine opp i skyene.
Strand, Knut
KILDE: HORDALAND FYLKESKOMMUNE