– Ikke vet jeg hva politifolkene driver på med, men vi ser dem i alle fall veldig sjelden her. Vi er blitt helt avhengige av å ha vektere som kan ta seg av bråket som oppstår, sier butikksjef Marianne Wergeland på Deli de Luca på Engen i Bergen.

Både natt til lørdag og natt til søndag har kiosken én vekter i lokalet.

– Det stjeles og det oppstår bråk, og vi må ha noen som kan ta seg av dette. Det er en kjensgjerning at det blir stadig vanskeligere å få politiet til å rykke ut, sier Wergeland.

Vekterne overtar

En ringerunde BT har gjort, viser at de lokale vekterselskapene er i kraftig vekst. I de fire største vekterselskapene i Hordaland jobber det nå nærmere 1100 personer. Til sammenligning er det litt over 920 ansatte i Hordaland politidistrikt.

– Det har vært en veldig voksende etterspørsel etter vektere, og de siste årene har tallet på ansatte økt med 10–12 prosent, sier kontorsjef Kjell-Inge Thorkildsen i Securitas avdeling Bergen. De har over 380 ansatte, og er størst innen sikkerhetsbransjen i Hordaland.

Sikkerhetsbransjen omsatte i fjor for 7,1 milliarder kroner i Norge, og veksten har vært på 40 prosent fra 2003 til 2008.

– Det er en økende trend med lengre åpningstider i kiosker og butikker, og vanligvis er det bare én person på jobb. Dette kan være fristende ransobjekter, og det er naturlig at de vil sikre seg, sier Thorkildsen.

G4S har rundt 260 ansatte i Bergen, og sier de har en jevn strøm av nye ordrer.

– På butikker er vi med på å forebygge kriminalitet. Det betyr noe at folk ser uniformert personell passer på, og vi har mer tilstedeværelse enn det politiet kan ha, sier driftssjef Ove Glenjem i G4S.

– Får ikke politihjelp

Bergen Storsenter bruker årlig mellom tre og fire millioner kroner på vektertjenester. Senterleder Ingunn B Hansen er fortvilet over situasjonen.

– Dessverre er det et stort behov for vektere. Det er synd, for vi må bruke store summer på noe som egentlig er en samfunnsoppgave. Politiet er her altfor sjelden, og har vi ikke annet valg enn å bruke vektere, sier Hansen.

Også senterlederen på Lagunen er oppgitt.

– Det er jo altfor lite politi i Bergen til å ta seg av alle sakene som blir meldt inn. De må drive med knallhard prioritering, og det har hendt at vi ikke har fått hjelp når vi har ment selv at vi har trengt det.

– Politiet er jo ikke til stede. De kommer når det skjer noe. Vekterne jobber mer preventivt og er til stede i hverdagen, sier senterleder Hågen Solheim på Galleriet.

– Vektere gjør politiarbeid

Politiinspektør Gunnar Fløystad misliker utviklingen.

– Det må ikke bli sånn at vekterne tar over politiets oppgaver. Det er en fare for at det kan utvikle seg til det. Vi har jo sett andre steder at vekterenærmest blir ansatt for å gjøre politiarbeid.

Han erkjenner at politiet skulle vært mer ute.

– Det er ikke vanskelig å se at kapasiteten skulle ha vært større enn den er i dag. Når vi ikke kan være til stede der vi ønsker, fører detdessverre både til økt kriminalitet og til synkendeoppklaringsprosent, sier Fløystad.

Kioskeieren i Bergen sentrum har ikke tro på mer hjelp fra politiet i tiden som kommer. Hun tror behovet for vektere bare vil øke.

– Jeg er veldig pessimistisk med tanke på å få mer hjelp fra politiet, og noen må jo ta seg av trøbbelet som helgefylla medfører, sier Marianne Wergeland.