— Hvor er nattklubbene og hvor skal jeg kjøpe ting til kjøkkenet?, lurer Tanya Smart (20) fra England.

Spørsmålene sto i kø da 547 studenter fra 67 land var samlet til Universitetet i Bergen sitt informasjonsmøte i Grieghallen i går. Tanja er en av dem som har latt seg lokke av Vestlandets hovedstad. For tre dager siden flyttet hun inn på Fantoft Studentby.

— Det er greit der, men litt mange familier. Jeg trodde det skulle være mer fest.

Hun og Charlotte Critchely skal begge studere psykologi, og er spente på hva som venter dem.

— Folk hjemme kunne ikke forstå hvorfor vi reiste til Norge, det er jo bare kaldt og mye regn, sa de. Men det ser bra ut på CV-en, vi skiller oss ut på jobbmarkedet ved å ha studert her, mener Charlotte.

Europa dominerer

Ved de tre største utdanningsinstitusjonene i Bergen er det ventet 847 utenlandsstudenter i høst, mot 626 i fjor. Det er en økning på 35 prosent. Hovedtyngden kommer fra Europa, men alle verdensdelene er representert.

— Denne økningen er fantastisk. De utenlandske studentene kommer med helt andre perspektiver og bakgrunnskunnskap. Det er viktig for at vi skal utvikle oss faglig, sier Kjersti Fløttum, viserektor for internasjonale relasjoner ved UiB.

Hun mener økningen skyldes systematisk arbeid, i tillegg til god ryktespredning fra tidligere studenter. Også Norges Handelshøyskole har satt ny rekord i å tiltrekke seg utenlandsstudenter. 241 av studentene er utenlandsk statsborgere, mot 177 i fjor.

— Dette er noe vi har satset bevisst på i mange år, og veksten er derfor gledelig, sier Nina Gry Stein, rådgiver på internasjonalt kontor ved NHH.

Hun forklarer oppgangen med et godt samarbeid med 130 læresteder rundt om i verden.

Fisk og gummistøvler

Roslizawati Ab Lah (24) har reist helt fra Malaysia for å ta mastergrad i marinbiologi i Bergen.

— Jeg hadde ikke hørt så mye om Bergen, men jeg så på internett at det var mye kultur og vakkert landskap her. Og så er dere berømt for fisk! sier hun.

Etter tre dager har hun allerede funnet seg godt til rette.

— Jeg liker meg her, og bergenserne er veldig hyggelige. Men det er dyrt og kaldt i været, og i går fikk jeg feber. Om to uker har jeg nok vent meg til klimaet, tror Roslizawati, som er i utlandet for første gang.

I går ble hun og medstudentene pepret med informasjon om alt fra sted for forelesninger til busstider fra Fantoft. Likevel var det mange som henvendte seg til Vivien Aamodt, som satt på stand for å svare på spørsmål.

— Noen har lurt på hvordan de skal nærme seg en butikk for å kjøpe gummistøvler, andre har problemer med minibankkort som ikke virker, sier Aamodt, som er ansvarlig for mottak av de utenlandske studentene.

Høgskolen ligger etter

Bare Høgskolen i Bergen melder om en nedgang i tallet på utenlandsstudenter. 55 studenter fra utlandet har takket ja, mot 66 i fjor.

— Vi har få utenlandsstudenter fordi vi har få emner på engelsk. De som kommer fra andre steder enn Norden får problemer når undervisningen går på norsk. Dette er noe vi jobber med, og vi håper på en forbedring neste år, sier utdanningsdirektør Margareth Haagensen.

Strand, Knut
Strand, Knut
Strand, Knut
Strand, Knut
Strand, Knut
Strand, Knut