Da saksbehandleren i Nav ikke ville gi den 37 år gamle mannen ekstra penger, sprakk det for ham.

«Hvis ikke så dræp e dæ», truet mannen, som opprinnelig er fra Nord-Norge.

Overfor den Nav-ansattes sjef, skal mannen ha gjentatt truslene i et møte noen dager senere. Han opplyste også at han hadde søkt opp kvinnen på internett, og funnet ut hvor mange barn hun hadde og hvor hun bodde.

— Vi anmeldte det umiddelbart. Dette er den mest alvorlige saken vi har hatt siden vi startet opp for to år siden, sier Erik Rasmussen, enhetsleder ved Nav Bergenshus.

Truet med leie noen

Mannen ble i midten av april dømt til 30 dagens fengsel for truslene. Men det stoppet ikke der.

Under en samtale med en leder på hans nåværende arbeidsplass, uttalte 37-åringen at han skulle leie noen for å «ta» sin tidligere saksbehandler i Nav.

Politiet kalte mannen inn til avhør i går, hvor han fremsatte nye trusler, denne gangen rettet mot politifolkene. Han ble da pågrepet. I dag ble mannen varetektsfengslet i fire uker grunnet faren for nye trusler.

— Dette er en person som kommer med svært alvorlige trusler gjentatte ganger. Derfor ser vi behov for å holde han fengslet, sier politiadvokat Trond Eide.

Engetsleder Rasmussen er lettet over at Nav-brukeren nå sitter bak lås og slå.

— Vi ser svært alvorlig på alle trusler om vold, og anmelder umiddelbart. Denne saken er spesielt alvorlig, fordi situasjonen er pågående og har vedvart over tid. Det er leit at våre ansatte må leve med sånt hengende over seg, sier han.

Gode erfaringer med trusler

Under rettssaken i april forklarte vitnene overfor Bergen tingrett at mannen på et møte i fjor sommer fremholdt at han forbeholdte seg retten til å komme med trusler.

— Når ansatte i Nav ikke gjør jobben sin, har jeg rett til å true noen på livet, skal mannen ha sagt, ifølge dommen fra tingretten.

37-åringen forklarte også at han tidligere har hatt gode erfaringer med å fremsette slike trusler.Ifølge mannens forsvarer, Bjarte Buanes, nekter hans klient å ha kommet med drapstrusler.

— Men har gir utrykk for stor frustrasjon over måten han har blitt behandlet på av Nav, sier Buanes, som ikke vil kommentere saken ytterligere.

Flere titalls trusler

Nav-kontorene i Hordaland har så langt i år registrert mellom 37- volds og trusselepisoder. For hele 2011 var det tilsvarende tallet 86.

— Dessverre opplever NAV-ansatte å bli truet av og til. Dette har vi nulltoleranse for. Det kan være svært tøft for en ansatte å oppleve slikt, sier Anne Bogsnes, fylkesdirektør i Nav Hordaland.

Enkelte ganger kan personer utestenges fra Nav-kontorene. I de alvorligste tilfellene kan truende Nav-brukere ilegges besøksforbud, slik at vedkommende kan pågripes hvis han nærmer seg den Nav-ansattes bolig eller arbeidsplass.

Kastet datamaskiner etter

Gjennom kurs, oppfølging av bedriftshelsetjenesten og ledelsen på hvert enkelt Nav-kontorer, skal de ansatte settes i stand til å håndtere truende situasjoner.

Nav-kontorene har også fått installert stille alarmer, slik at saksbehandlerne kan tilkalle hjelp i truende situasjoner. Samtalerommene er også utstyrt med rømningsvei.

— Vi har opplevd at ansatte har blitt slått, og har fått kastet datamaskiner og skjermer etter seg. Heldigvis har det ikke ført til alvorlige skader, sier Erik Rasmussen ved Nav Bergenhus.