Bt.no har fått tips fra flere rasende bilister som står i kø på Brimnes.

— Vi har stått i kø langs riksveien i en halvtime, og forventer å måtte vente opp til fire timer. Vi har babyer og småbarn i bilen, sier en tipser.

— Vi har reist denne strekningen mange ganger på tilsvarende dager, men det har aldri vært sånn.

Fjord1 har tatt over

Fjord1 Fylkesbaatene tok over fergestrekningen Bruravik - Brimnes 1. januar i år.

— Det er et nytt selskap som har tatt over. Vi har vært i kontakt med dem, og de sier at det ikke er noe teknisk galt som er årsak til køen, sier vaktoperatør Ove Amundsen i Statens vegvesen til bt.no.

- Vi får melding om at de tar betaling ved påkjøring til fergen og at det bare er en ferge på strekningen?

— Ja, allerede da har de jo problemer, sier Amundsen.

Flere bt.no har snakket med påstår at dette er tilfelle. Trafikkvakten i Fjord1 sier at dette ikke stemmer.

— Kapteinen sier at de laster fergen og tar betaling underveis, sier han.

- Utrolig tregt

  • Dette er tull. De tok i alle fall billetter på fergekaien i ettermiddag, og det gikk utrolig tregt. Fergen kom inn til kai på Brimnes klokken 15.00 og den gikk ikke før klokken 15.30. Da gikk det to mann og tok billetter lags fergekøen. Østlendingene hadde aldri funnet seg i dette, sier en sint dame fra Eidsvåg på telefonen til bt.no.

— Har tatt fergen der nå og kan bekrefte at det er fullstendig kaos. Billettering skjer mellom bilrekkene på kaien, no som medfører at fergen ikke klarer å holde ruten. Den klarer max avgang hver time, stede for hvert 40 min. Den ligger 30 min ved kai i Brimnes da alle biler skal betale før de kjører om bord og dette er særdels ineffektiv. Den tidligere billettluken står tom, skriver Steinar i en e-post til oss.

— Trafikkfarlig

— I tillegg medfører de lange køene langs veien innover mot Eidfjord meget stor fare. Biler som ikke skal med fergen, men vider mot Ullensvang og Odda, legger seg ut venstre felt og passer køen i til dels stor fart. Her komme biler mot, barn og voksne går langs veien, da timer i en fergekø kan bli lang, skriver Steinar..

- Vi har den kapasiteten vi er ment til å ha

  • Det er lang kø med nesten to timer venting akkurat nå. Det er fordi all juletrafikken kommer i retur i dag, sier Tor Vidar Kittang, trafikkvakt i Fjord1.

Ifølge ham går fergen MS «Sogn» kontinuerlig nå, for å få fraktet flest mulig passasjerere.

— Fergen ser ikke på rutetidene, men laster og går. Det er folk på land fra fergen som sørger for at alle kommer med i den rekkefølgen de kom til kaien, sier Kittang.

- Burde ikke dere ha satt inn en ekstra ferge på en så stor hjemreisedag som dette?

— Vi har den kapasiteten vi er ment til å ha på dette sambandet, sier Kittang.

— Brotårnene lyser i det fjerne

  • Fjord1 har strøket på dag to, sier en bilist i køen til bt.no.

— Har stått 1 1/2 time i fergekø på Brimnes og regner med at det tar 1 time til ... Kun en ferge - betaling ved ombordkjøring. Zzzz. Brotårnene til Hardangerbrua lyser i det fjerne med håp for fremtiden, skriver en annen på sms til oss.

Etter å ha ventet i to og en halv time kom den bilisten seg endelig ombord - som siste bil.

Her er oppdatert vei- og fergerapport.

Står du i fergekøen eller har syspunkter på den som du vil dele? Bruk kommentarfeltet under.