Sandsli videregående skole i går formiddag. Mens elevene fulgte undervisningen i en helt vanlig skoletime, ankom sivilt politi med narkohund for å jakte på ulovlige stoffer i elevenes garderobeskap.

Hunden markerte, og etter en stund ble to av skolens elever hentet av uniformerte betjenter i politibil.

Etterpå summet det heftig i skolegården. De fleste av skolens 650 elever hadde fått med seg dramatikken.

Ny hverdag i Fana-skolene

Ifølge politiet er dette noe store tenåringer i Ytrebygda og Fana vil bli vant med i tiden fremover. Aksjonen var nemlig en del av et nytt samarbeidsprosjekt mellom politiet og de videregående skolene i distriktet. Og nå blir narkorazziaer en del av den nye skolehverdagen.

– Vi vet at det foregå en del omsetning og bruk av narkotika ved de videregående skolene. Dette ønsker vi å forebygge. Vi vil ha jevnlige aksjoner på skolene i tiden fremover, forklarer lensmannen i Fana, Norvald Visnes.

Hver politistasjon i Hordaland politidistrikt har fått i oppgave å finne ett felt som de satser ekstra på. I Fana har de valgt ungdom fordi bydelen har spesielt mange tenåringer i befolkningen.

– Sandsli hadde større utfordringer med ungdom og rus for noen år siden, men vi vet at omsetning og bruk av stoff fremdeles er et problem ved alle skoler i Bergen. Storefri om fredagene er et spesielt populært tidspunkt, forklarer Visnes.

Han forteller at det er avgjørende å få kontroll på verstingene, slik at de ikke drar med seg ungdom som er uten erfaring med narkotika.

Skolene ønsker velkommen

Dette vet også skolene om. Derfor ønsker de politiet velkommen, til tross for at de innser at slike aksjoner kan virke skremmende på noen av elevene.

– Jeg tror nok at noen synes det som skjedde var skremmende, men vi fikk gode tilbakemeldinger fra elevene. Og det er ikke til å stikke under en stol at det er stoff her på skolen. Det må vi gjøre noe med, og dette var et positivt tiltak, sier lærer Stig Hammersland, som har jevnlig kontakt med politiet i forbindelse med det nye prosjektet.

Han tror slike aksjoner har stor positiv effekt, så lenge de foregår på en skikkelig måte.

– Aksjonen var helt rolig. Politiet arbeidet mens elevene hadde undervisning. Det vil for eksempel aldri bli aktuelt å sende betjenter med hund inn i en time for å gå gjennom sekkene, sier Hammersland.

Elevene fikk bøter

Også i fjor høst aksjonerte politiet ved skolen. Den gang var det på grunn av en konkret mistanke. Etter det besøket kommer det ikke lenger fremmede biler til skolen i siste storfriminutt før helgen.

De to ungdommene som ble tatt i går måtte bli med på politistasjonen. Der fikk de forenklede forelegg for besittelse av mindre mengder hasj.

– Er det en fare at de to som ble tatt kan bli stigmatisert?

– Det tror jeg ikke. Jeg har snakket med dem og ønsket dem velkommen tilbake. Det viktigste er at vi ikke har stoff i skolegården vår, sier Hammersland.

Samarbeidsprosjektet med politiet startet i februar, og det er allerede gjennomført flere aksjoner.

– Vi har tatt et par personer i hver aksjon til nå, så vi ser jo at dette er nødvendig, sier Visnes.

Foreløpig er det bare funnet små mengder narkotika ved skolene.

KLAR OVER LANGINGEN: Mens russen småfester i skolegården, diskuterer flere Sandsli-elever dagens razzia. Fra venste: Elevrådsleder Birgitte Knudsen (17), Irene Tollefsen (19), Renate Edvardsen (17), Morten Gjendemsjø (17), Karoline Toften (17) og Erlend Mo Danielsen (16).
Skodvin, Helge