Utrykningspolitiet (UP) har én patrulje stasjonert i Sogn og Fjordane. Hittil i år har patruljen beslaglagt 25 førerkort på grunn av høy fart. I fjor var tallet seks.

I tillegg har dobbelt så mange fått bot for råkjøring.

Bergensere på tur

— Men det er nesten ikke en eneste sogning blant dem. De aller fleste som mister førerkortet er bergensere, sier distriktsleder i UP Leon Nordanger.

- Hvorfor?

— Kanskje fordi bergensere som kjører i Sogn og Fjordane gjerne er på langtur. Og de vil fort frem.

De aller fleste beslagene er gjort på E16 i Lærdal.

— E16 har vært et satsingsområde både for oss og lokalt politi i flere år. Veien er tilsynelatende god. Men det har vært gjentatte utforkjøringer og dødsfall. Det skjer altfor mange ulykker der, fastslår Nordanger.

- Plutselige endringer

Økningen i beslag kan ikke forklares med økt kontroll, selv om UP har sjekket flere bilister – 4.800 i år mot 4.000 i fjor.

— Det er vanskelig å si hvorfor beslagene øker. Det har gått ned i flere år, men så skjer det plutselig endringer. Jeg synes dette er i overkant, sier Nordanger.

Også på landsbasis øker tallet på grove fartsovertredelser.

— Sammenlignet med første halvår i fjor, har andelen beslaglagte førerkort økt med 10 prosent. Sammenlignet med 2007, viser statistikken en økning i antall beslag på 26 prosent, forteller fungerende UP-sjef Runar Karlsen til VG Nett.

Over lengre tid er økningen enda mer skremmende: Opp 85 prosent fra 2005 til 2008.

Flest om vinteren

I resten av landet er sommermånedene høysesong for førerkortbeslag. Slik er det ikke i Sogn og Fjordane:

— Vi har faktisk tatt mange førerkort i vintermånedene når det er dårligst føre. Fem i januar, fem i februar, syv i mars. Men bare ett i juni, forteller Nordanger.

De 25 førerkortbeslagene er gjort av UPs patrulje i Sogn og Fjordane. Beslag gjort av andre UP-patruljer og lokalt politi kommer i tillegg.