For 17 personer endte årets nyttårsfeiring på sykehus med moderate og alvorlige øyeskader. En kraftig økning sammenlignet med de to foregående årene. Både i fjor og året før var det ti tilsvarende skader.

— Det er en trist økning fra tidligere år. Seks av skadene er så alvorlige at det innebærer en varig synsreduksjon. I fjor var det tre slike, sier Erlend Ulltang, lege på øyeavdelingen ved Haukeland universitetssykehus.

Tallene over hvor mange som behandles for øyeskader har han samlet han inn fra kolleger ved andre sykehus i løpet av formiddagen.

**Les også:

Oscar (15) ødela øyet med fyrverkeri**

— Bakkefyrverkeri er farlig

Han forteller at de skadede er åtte menn, tre kvinner og seks barn. Blant sistnevnte er dog fire gutter i midten av tenårene.

Samtlige 17 er blitt skadet av privat fyrverkeri. Tolv personer er skadet av bakkefyrverkeri, to av pinneraketter, mens de tre siste er usikre. Ingen av dem har brukt vernebriller.

Syv av de 17 er blitt skadet av andres fyrverkeri.

— Vi ser med andre ord at bakkefyrverkeri er svært farlig for øynene. Vi må tilbake til før pinnerakettforbudet før vi finner like høye skadetall, sier han.

De mest alvorlige skadene har skjedd på Østlandet. I Bergen har det imidlertid gått bedre enn fryktet.

**Les også:

Frykter nyttårsbranner**

Fryktet vinden

— Vi fryktet at vinden på Vestlandet kunne føre til mer ukontrollert oppskyting og flere skader, men det kan se ut som den har ført til mindre oppskyting, og dermed færre skader, sier Ulltang.

I Bergen har to yngre menn havnet på Haukeland med det som karakteriseres som moderat øyeskade.

— Hvis pasientene først sendes til oss, er dette det vi graderer nederst på alvorlighetsskalaen. Det innebærer en akutt skade, men vi regner ikke med betydelig synsreduksjon, sier Ulltang.

Etter fjorårets feiring var det én øyeskade i Bergen, men den var svært alvorlig.