Byrådsleder Anne-Grete Strøm-Erichsen troner ubestridt øverst på Arbeiderpartiets valgliste. Heller ikke er det noen som utfordrer Torstein Dahles førsteplass i RV. Dahle har ledet RV i bystyret helt siden 1987 og er klar for fire nye år.

Pensjonistpartiets Frank W. Hansen er rede for periode nummer tre i bystyret, men nominasjonen er ennå ikke gjennomført.

Høyre har applaudert inn Herman Friele som partiets ordførerkandidat. I Frp er det gruppeleder Liv Røssland som bekler førsteplassen. Venstre har hentet frem en gammel traver til og plassert ham fremst. Hans-Carl Tveit har møtt to perioder fast i bystyret og vært vara i to perioder.

Ordfører Kristian Helland topper listen for KrF. Helland har bak seg to perioder i bystyret, men har ikke vært partiets fremste tidligere. Oddny Miljeteig tar over listetoppen til SV etter Ragnhild Hedemann, som takker av som gruppeleder og kommunalråd.

— Liker motbakker

Miljeteig møtte forrige periode fast og har to perioder som vara. Når Miljeteig melder overgang til bypolitikken – trolig på full tid – går hun samtidig av som nestleder i LO i Bergen.

— Hva er det som driver lysten til å være lokalpolitiker, når kommuneøkonomien er skral og valgdeltakelsen daler?

— Jeg er glad i motbakker, ler Oddny Miljeteig før hun legger til med stort alvor:

— På mange måter står folkestyret i en skjebnetime. Det rådende flertallet har overlatt mye makt til markedet. Valgdeltakelsen og politikerforakten rår. Da er det viktig at sosialister er med og prøver å snu utviklingen. Det gjelder å forhindre mer privatisering av velferdstjenestene, også i kommunene. Og dette er ikke bare store ord, bedyrer Miljeteig.