Alle med et fortau å rydde, bør skynde seg å få det gjort. — I løpet av natten fryser det til - og frosten varer lenge, forteller Storm-meteorolog Solbjørg Apeland.

— Det ser ut til å forbli kaldt frem til slutten av neste uke. Da kommer det muligens nye lavtrykk inn, men dette er usikkert, sier Apeland.

Sørpe og vann

For fotgjengere er det en prøvelse å passere gjennom sentrum. I dag er det sørpe vått. I morgen kan det bli klink is.

Mange fortau er ikke brøytet. Noen steder har brøytebilen etterlatt en kraftig snøkant mot fortauet. Bak brøytekanten samler vannet seg opp.

I Bryggesporden var det i formiddag en ekstra dyp isvannsfelle. Ut i denne plumpet Marike Larsen og ble stående med vann til midt opp på leggen.

— Ha, ha, ha, så gale det er i denne byen, ler hun høyt og legger til: - Jeg har nettopp vært i Nederland. Der var det ille, men dette er verre. Og ingen gjør noe med det.

— Det gjelder å bevare sansen for humor, sier hun og rister på hodet.

Huseiers ansvar

SJANSESEILAS: Tore Vabø trør gjennom søle og snø - uten pigger. Kanskje like greit at bakdekket er nesten flatt.
ØRJAN DEISZ

— Vi kjører på med brøyting, alt vi makter, forsikrer Anders Vatle, senioringeniør i Bergen kommune.Kommunens ansvar er de kommunale veiene, pluss fortau der det ikke fins en privateid bygning ved fortauet.

Statens vegvesen har tilsvarende ansvar langs riksveiene.

— For eksempel er det Statens vegvesens ansvar å rydde ikke bare Olav Kyrres gate, men også fortauene og Festplassen, påpeker Vatle.

I sentrum har ellers eierne har ansvar for fortauet fremfor bygget de eier.

— Så ansvaret for de store dammene på fortauet langs Torget faller på eierne av byggene der?

— Ja, det gjør det, bekrefter Vatle.

Gebyrer mandag

STIGE OVER: For fotgjengere er det en prøvelse å krysse sentrum i dag.
ØRJAN DEISZ

I sentrum har kommunen hjemmel til å utstede gebyrer til huseierne.— Gjør dere det?

— Foreløpig har vi nok med å feie for egen dør. Huseierne må få rimelig frist til å feie for sin. Det bør de få gjort i løpet av helgen. Over helgen vil vi vurdere gebyrer, sier Vatle.

Noen som slipper gebyr er eierne av Galleriet. Utenfor der har vaktmester Mohammed Hasan Salem skuflet unna store mengder snø og sørpe.

— Det går bra, jeg har lært meg å smile av været, sier han og skotter opp mot ny våt snø som laver ned.