Det var i DnB Nors minibank i Bryggesporden svindelen ble oppdaget tidligere i uken.

Kriminelle monterte utstyr på minibanken til å kopiere Visa-kort. Først i helgen begynte de å ta ut penger fra kontoene.

Doblet

I løpet av uken har 40 kunder i Sparebanken Vest tatt kontakt med banken, etter uregelmessige uttak på kontoen deres. Dermed er tallet på svindelutsatte kunder i banken doblet siden mandag.

— Uttakene varierer fra et par tusen kroner til 14.000-15.000 kroner, sier informasjonssjef Christine Wigand i Sparebanken Vest til bt.no.

Banken har nå gått gjennom listen over alle uttak fra minibanken på de aktuelle datoene: 12.-13. november, 26.-27. november og 3. desember.

— Rundt 80 kunder har brukt banken på disse tidspunktene. Vi har nå sperret kortene til alle. Det er standard prosedyre, sier Wigand.

Og legger til:

— Alle blir faktisk positive når vi ringer og forteller at vi stikker av med kortene deres. De er glade for at vi da kommer svindlerne i forkjøpet.

Får pengene igjen

Visas informasjonssjef, Thomas Midteide, har foreløpig ingen oversikt over nøyaktig hvor mange som er utsatt for svindelen i Bergen den siste uken. Mandag var tallet 50.

— Det har nok kommet en god del flere tilfeller i løpet av uken, sier han.

Trolig har kriminelle laget kopier av norske betalingskort ved hjelp av en såkalt skimmer, montert i kortslissen på en vanlig minibank.

— En del kriminelle miljøer har utstyr som gjør dem i stand til å kopiere kort. Dette monteres ofte på en minibank, og ved hjelp av dette utstyret, klarer de å kopiere informasjonen i magnetstripen og preger det på et blankt kort, forteller Midteide.

Kunder som har fått kontoen sin tappet, slipper å betale regningen selv. Visa dekker tapet.