Årets dårlige sommervær i Hordaland gir klingende mynt i kassen hos solariene. Administrerende direktør i solariumskjeden Brun og Blid, Thorbjørn Frantzen, forteller om en økning både i Hordaland og på landsbasis.

  • I Hordaland så vi en økning på 17 prosent for juni sammenliknet med samme måned i fjor, forteller han til bt.no.

Mens kjeden registrerte 115 000 besøk i fjor, kom tallet opp i 132 000 i år. Tallene for solariumsbesøk totalt i Hordaland er høyere, siden både treningssentre, svømmehaller og lokale solarier også tilbyr soling.

To ganger i uken

En av dem som har solt seg innendørs i sommer, er Susanne Hell (19). Hun går i solarium jevnlig, og får frisket opp hudfargen et par ganger i uken.

  • Dette gjør jeg hele året. Men jeg ville kanskje ikke gått så ofte i solarium om sommeren om været hadde vært bedre, sier hun.

Hun har i tillegg vært på en sydentur i sommer. Men da fargen hun fikk der ble ikke helt som hun ville, så da ble det noen turer i solarium etter hjemkomsten også.

En som ikke anstrenger seg for sommerfargen, er Gordon Uthaug (49). Da bt.no treffer ham, står han og maler på Sundt-bygget i sentrum.

  • Det er ikke så farlig for meg om det er lite sol om sommeren. Jeg pleier å dra til varmere strøk på vinteren og legge grunnlaget der. Så når solgløttene kommer om sommeren, blir jeg fort brun, forteller han.

Uthaug har likevel full forståelse for at folk tar sol når sommerværet er så elendig.

Hos Elixia på Laksevåg kan alle som trener også ta seg noen minutter under rørene før eller etter treningen.

— Vi har vel merket en viss økning generelt det siste året, men ikke noe spesielt i sommer, sier Torhild Høgheim, servicemedarbeider hos Elixia på Laksevåg.

Unge soler mindre

Hos Kreftforeningen viser ferske tall at ungdom under 26 år tar mindre sol nå enn før. Siden antallet besøk i solariene likevel øker, tror Heidi Skaara Brorson ved Avdeling for pasientstøtte og frivillighet i Kreftforeningen at det kanskje er eldre personer som drar opp statistikken.

  • Kanskje det er tid for å se på holdningskampanjer for dem mellom 26 og 40 hvis det er slik at statistikken øker.

Hun forteller at nordmenn generelt har blitt veldig bevisste på farene ved overdreven soling i forhold til tidligere år.

  • Det er helt tydelig en økende bevissthet, både når det gjelder solarium og å sole seg utendørs, sier hun.

Hvor ofte tar du solarium? Bruk diskusjonsfeltet nedenfor.