Hun er på flukt fra sin eks-mann, og har voldsalarmen tett på kroppen til enhver tid.

— Jeg er livredd for at min mann skal finne meg. I tre år har jeg vært på flukt fra ham. Hver gang jeg får nyss i at han vet hvor jeg er, flytter jeg, sier den 27 år gamle kvinnen.

Lavere terskel

Hun er en av 128 personer som har voldsalarm i Hordaland akkurat nå.

Hittil i år er det delt ut 68 voldsalarmer. Til sammenlikning var det bare 17 utdelinger i 2004.

— Terskelen for å dele ut voldsalarmer er blitt mye lavere de siste årene. Årsaken er at det har kommet strengere føringer fra sentralt hold om at hvert enkelt politidistrikt skal fokusere mer på slike saker, sier Sigmund Westrheim, familievoldskoordinator i Hordaland politidistrikt.

- Alarmen betyr alt

Lavere terskel betyr mye for en kvinne BT har snakket med.

— Alarmen betyr alt for meg. Den er mitt eneste håp. Uten den, hadde jeg ikke våget å gå ut, sier kvinnen som opprinnelig er fra Midtøsten.

Hun traff sin mann da han var på ferie i hjemlandet. Etter hvert flyttet hun til Norge, og forholdet var fint. Helt til de giftet seg.

— Det begynte med at han truet med at han skulle slå meg, så begynte han å slå. Forholdet ble ulevelig, og en dag rømte jeg bare. Jeg sa jeg skulle hente bosspannet, og så løp jeg. Jeg stoppet første bil, og fikk dem til å kjøre meg til politiet.

- Har koffert klar

Ektemannen ble varetektsfengslet, men kvinnen våget ikke å anmelde ham. Derfor ble han sluppet fri igjen etter noen dager.

— Jeg har hele tiden kofferten klar, i tilfelle jeg må rømme igjen, sier hun.

Men voldsalarmen gjør alt litt enklere, litt mindre farlig. Kvinnen sier hun kan leve, litt.

— Jeg har hatt voldsalarm i halvannet år. I begynnelsen var den montert på fasttelefonen. Da satt jeg stort sett bare inne. Med den nye, mobile alarmen er alt mye enklere, sier 27-åringen.

Bare en gang har hun trykket på alarmen. Det var da eks-mannen plutselig dukket opp på døren. Politiet var der etter fem minutter og reddet situasjonen.

fakta

  • Voldsalarmen ser ut som en mobiltelefon. Når den utløses kan politiets operasjonssentral straks finne ut hvilken adresse den trusselutsatte befinner seg på. Opplysninger om trusselutøver dukker også opp.
  • Hittil i år har politiet rykket på åtte oppdrag der voldsalarmer er blitt utløst. I fjor var det 16 utrykninger.
  • Samlet antall utrykninger på familievoldssaker i fjor var 169. I år har politiet rykket på 89 ganger.
FØLGER MED: ¿ Når det går en voldsalarm kan vi raskt finne ut på dette panelet hvem som eier alarmen, hvem som ertrusselutøver og hvor den truede befinner seg. Dette går rimelig kjapt fra alarmen går til vi rykker ut, sier operasjonslederKjell-Tore Aarnæs.