«Husker ikke.» «Vet ikke.» «Si det.» «Det kan godt være.» «Det må du spørre ham om.» Slik svarte en tidligere venninne av drapstiltalte Tor Helge Flatens kjæreste på nesten samtlige spørsmål hun fikk i retten i går. Dermed fikk aktor Kjelby og Gulating lagmannsrett nok et eksempel på hvordan enkelte vitner får store problemer med å huske mer enn sitt eget navn så snart de setter beina sine i rettssalen.

— Påfallende

Foreløpig har kun ett av vitnene status som konkret mistenkt for å ha avgitt falsk forklaring. Statsadvokat Kjelby, som er aktor i drapssaken mot Jarle Olsen og Tor Helge Flaten, bekrefter at tallet kan stige dramatisk om kort tid.

— Det er påfallende mange som ikke husker noe som helst. Forklaringene til en rekke personer vil bli nøye vurdert etter denne rettssaken. Så får vi se om det er grunnlag for å reise tiltale mot dem, sier statsadvokat Kjelby.

Statsadvokaten tror at enkelte vitner holder tilbake informasjon som kan sette dem selv i et dårlig lys.

— Dessuten er det nok noen som er redde, mener Kjelby, og sikter til at mange vitner har vært utsatt for trusler og/eller vold etter at de har forklart seg for politiet eller i retten.

Nekter alt, husker ingenting

Kvinnen som forklarte seg i går unnskyldte seg med svært dårlig hukommelse. Selv ikke en særdeles streng advarsel fra lagmann Rune Fjeld fikk henne til å huske bedre.

Det var en vitneforklaring fra hennes onkel som førte til at Tor Helge Flaten og hans kjæreste ble arrestert og siktet for drapet på Øyvind Bjarte Madsen. Kjæresten har selv innrømmet at hun påstod å ha stått utenfor hytten mens Flaten var inne og skjøt Madsen. Denne historien kom hun med angivelig for å tøffe seg overfor venninnen.

Likevel nektet venninnen konsekvent for at denne samtalen noen gang har funnet sted, og understreket gang på gang at hennes onkel umulig kan ha fått noen som helst informasjon gjennom henne.

Statsadvokat Kjelby antydet sterkt at kvinnen ikke tør å si det hun vet på grunn av frykt. Ifølge en politirapport reagerte kvinnen med kraftig sinne da de oppsøkte henne første gang.

«Hvis de så mye som ser at jeg prater med dere, kommer de til å blåse hodet av meg,» skal hun ha sagt til politiet. Etter det har hukommelsen hennes streiket fullstendig.