— Vi er veldig fornøyd med juli. Vi har hatt tett under 100.000 besøk, og det var mer enn vi hadde regnet med, sier administrerende direktør i Bergen Kino, Elisabeth Halvorsen.

Kinoer landet over har vært misfornøyde med kinotallene så langt i år, men tallene er noe sterkere i Bergen.

Rekord i fjor

  • I forhold til juli i fjor har vi hatt en nedgang. Men det var den beste måneden vi noensinne har hatt målinger på, forklarer Halvorsen.

Juli 2009 slo alle rekorder med 163.000 besøkende. Det gjorde at kinoåret 2009 ble det beste siden Flåklypa hadde premiere i 1975.

— Hovedgrunnen til det var familiefilmen Istid som gikk bra i Norge, men ekstremt godt i Bergen.

Også i juli i år ligger Bergen foran resten av landet i antall besøkende.

— Sammenligner vi med juli de siste ti årene, er dette en sterk julimåned, og den er noe sterkere i Bergen enn i resten av landet, sier Halvorsen.

Kinovær

Det har ikke akkurat vært strålende sommervær i Bergen i år.

— Flere går på kino når det er dårlig vær. Nå som vi har så ustabilt vær er det sånn at når det endelig er en finværsdag, vil folk bruke den ute. Men etter lengre perioder med fint vær tar besøket seg opp igjen.

— Generelt sett er det mye folk på kino i sommermånedene. Juli i år er den beste kinomåneden så langt i år.

Familiefilmer mest populær

Julis kinovinnere har vært Twilight, Shrek, Robin Hood, The A-Team og Knight and Day. Nylig kom også Inception inn på listen, som nå nærmer seg 20 000 på få dager.

— Familiefilmer fungerer godt på sommeren, men vi ser også at smale filmer som Sommerlunsj i Roma har gått fint, selv om det er høysesong for store og kommersielle filmer.

Les flere anmeldelser her

Halvorsen er ikke fornøyd med at ingen norske filmer er på kino i sommer.

— Det har vært en diskusjon i forhold til at det er en skepsis i å slippe norsk film på sommeren. Det kommer mange nå til høsten, noen av de kunne fint hatt et publikum på sommerstid også, sier Halvorsen.

- Mye å glede seg til

Så langt har Bergen Kino hatt færre besøkende enn i fjor, men Halvorsen regner med at det vil ta seg opp til høsten.

— Vi har store forventninger til Karate Kid, som har premiere neste uke og har fått veldig god mottakelse. Med Harald Zwart-effekten vil den nok bli mottatt bra i Norge.

En annen stor film som kommer i august, er Toy Story 3, og det er store forventninger til Varg Veum-filmen Skriften på veggen.

Senere i høst kommer Fritt Vilt 3, Dispicable Me, og oppfølgere til Harry Potter, Narnia og Elias.

En liste over alle kommende filmer finner du her

— Kinogjengerne har mye å glede seg til i høst, sier Halvorsen.

— Det er et bredt utvalg med masse norsk film og familiefilmer, og også oppfølgere til filmer som har et stort publikum.

Hva er den beste filmen du har sett på kino i sommer? Si din mening her: