— Her har vi to biler uten boligsonekort. De sitter nok inne i en kinosal nå, sier arbeidsleder Trond Søreide i Bergen Parkering.

Klokken er 19.45 og vi står i enden av Teatergaten, der boligsone 3, Nygårdshøyden Nord, begynner. Sammen med trafikkbetjent Kari Rasmussen kontrollerer Søreide en av boligsonene som er mest belastet med ulovlig parkering på kveldstid. Nærhet til teater og kino er hovedårsaken.

— Mange har vært vant til å parkere i gatene opp mot Nygårdshøyden når de hadde ærend i byen på kveldstid. Nå er det boligsone her helt til klokken 23. Vi ser at vi tar nye syndere hver kveld, sier Søreide.

18 millioner i bøter

Tall fra Bergen Parkering KF viser at parkeringsbetjentene gjør stadig bedre fangst. Frem til 1. oktober hadde bergenske bilister punget ut med nesten 18 millioner kroner i parkeringsbøter og piggdekkgebyr. Det er drøye 3 millioner kroner mer enn samme periode i fjor.

Ikke minst har utstedelsen av såkalt tilleggsavgift steget kraftig. Økningen har vært på 35 prosent i årets ni første måneder. Så langt i år har rundt 20.000 bilister blitt ilagt tilleggsavgift, som er straffen dersom man har parkert på en avgiftsplass eller i soneparkering uten gyldig billett eller sonekort.

— Hovedårsaken til det er at bystyret utvidet boligsonetidene fra 1. oktober i fjor. Nå er det seks timer lengre boligsonetid. Da er det ikke unaturlig at vi tar flere som parkerer ulovlig, sier seksjonsleder Arvid Heggestad i Bergen Parkering KF.

Spekulerer i å få bot

Før utvidelsen gjaldt boligsoneparkeringen kun til klokken 17 hverdager og klokken 15 lørdager. Etter det var det fritt frem for alle å parkere i sentrumsstrøkene som er inndelt i boligsoner.

Nå varer boligsoneparkeringen helt til klokken 23 hverdager og 17 lørdager. Det betyr at de som har et ærend i sentrum om kvelden, ikke kan bruke boliggater som parkering lenger.

— Det er sikkert noen som har parkert i boligsone av gammel vane. Men så har du mange som bare spekulerer i å parkere der, sier Heggestad.

- Symbolsk sum

Tilleggsavgiften på 300 kroner har stått stille i mange år. Det samme gjelder parkeringsgebyret på 500 kroner.

— Det er jo nesten en symbolsk sum. Mange tar sikkert bare sjansen på å parkere, selv om de vet at de kan få bot, tror trafikkbetjent Kari Rasmussen.

En nærmere studie av månedstallene viser at antall tilleggsgebyr gjorde et hopp nettopp i oktober i fjor. Så har det holdt seg høyt helt frem til nå.

— Det virker rart at folk ikke skulle fått med seg utvidelsen av boligsonetiden nesten ett år etter at den skjedde, så en del av økningen skyldes nok at folk tar seg til rette uansett, mener Heggestad.

Åtte bøter på et kvarter

I løpet av 15 minutter tar Søreide og Rasmussen syv biler som står parkert uten gyldig boligsonekort i sidegatene nær kinoene. I tillegg står en bil parkert langt ute i krysset.

Tålmodig venter de to i rundt ti minutter før avgiftene skrives ut. Det er nemlig lov å stanse midlertidig i boligsonen, men ikke å parkere.

— Det var en fangst omtrent som forventet. Nygårdshøyden, Nøstet og Klosteret er de mest pressede områdene nå. I Sandviken har det for eksempel blitt mye bedre etter at boligsonetiden ble utvidet, mener Søreide.