– Hvorfor kjøpe noe nytt når jeg kan finne det brukt, spør Marit Jeger Kanney. Lørdag ettermiddag leter hun etter vinglass hos Fretex i Lars Hilles gate sammen med ektemannen Josef Kanney. Huset er møblert og dekorert med varer fra Fretex, klærne kjøper hun også hos Fretex.

– Jeg har visst om at det er mange gode tilbud her. Jeg har ikke lyst til å dele det med andre, sier Jeger Kanney og titter seg skeptisk over skulderen. Opp mot tretti kunder er der samtidig som henne.

– Når jeg åpner om morgenen, pleier det å stå kø utenfor døren, sier Erla Joensen som jobber i butikken.

Frelsesarmeen har telt opp fjoråret, og tallene viser at folk handlet ni prosent mer i Fretex-butikkene i 2007, sammenlignet med året før.

– Fretex er kult

I de femten butikkene i vestlandsregionen, fra agderfylkene til Hordaland, økte salget enda mer. 11 prosent fra 2006 til 2007, og med åtte prosent hittil i år.

– Det har mye med folks bevissthet å gjøre, folk tenker miljø. Det er blitt kult å handle på Fretex, sier daglig leder for Fretex Vest-Norge, Trond Ivar Vestre.

Særlig salget av brukte klær har økt i regionen de siste månedene. Fra januar til juni har salget økt med 19 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

– Og det samtidig som vi har kuttet en butikk, sier Vestre. Han tror noe av økningen skyldes en ny sorteringsmaskin som gjør det lettere å sortere og fører til at mer klær kommer ut til butikkene.

– I tillegg viser det at ungdom er mer interessert i brukte klær, sier Vestre.

50 millioner i pluss

Frelsesarmeen fikk i 2007 et overskudd på 60 millioner kroner. 50 millioner kroner mer enn i 2006.

– Fretex er den viktigste enkeltfaktoren når det gjelder det gode resultatet, sier pressekontakt Ann Hege Skogly i Frelsesarmeen. I tillegg til å selge brukte klær og gjenstander, er Fretex også Norges største attføringsbedrift.

–1500 mennesker får en ny start i Fretex, sier Skogly. Hun sier det gode resultatet gir sikkerhet for fremtiden til Frelsesarmeens ulike prosjekter.

I tillegg var det gavmilde nordmenn som styrket Frelsesarmeen i fjor. Nær 80 millioner kroner ble testamentert til Frelsesarmeen. Og det ble ny rekord under juleinnsamlingen, den såkalte julegryten. Nær tyve millioner kroner kom inn gjennom juleaksjonen i fjor.

– Det er utrolige tall. Vi ser en hyggelig tendens. Det er mye snakk om at nordmenn er kjøpegale. Dette viser at nordmenn også gir til dem som trenger det, sier Skogly.

Tror du Fretex sine gode tall skyldes økt miljøbevissthet? Si din mening i kommentarfeltet under!

PÅ JAKT: ¿ Jeg er innom Fretex en gang i uken, sier Marit Jeger Kanney, iført Fretex-klær fra topp til tå. Sammen med mannen Josef Kanney prøvde hun å finne noen passende vinglass.
Bjørn Erik Larsen
GODE PENGER: Frelsesarmeen fikk i 2007 et overskudd på 60 millioner kroner - en økning på 50 millioner fra 2006.
Bjørn Erik Larsen