• Åtte hus står fremdeles utsatt til, sier geolog Jomar Bergheim.

Torsdag ettermiddag har geolog Jomar Bergheim og politiet vært på befaring langs vestsiden av Opoelva, og bestemt at flere evakuerte beboere i Sjukehusvegen, Opovegen og Røldalsvegen får flytte hjem.

Åtte hus regnes fremdeles som ikke beboelige.

Tidligere på dagen fikk evakuerte beboere på Hjøllo i Odda flytte hjem igjen.

— En enorm lettelse

— Det er ikke alle som har fått lov til å flytte hjem fordi vi mener husene fremdeles står utsatt til, sier Bergheim.

Husene skal vurderes på ny av et nytt mannskap fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) fredag morgen.

Kriseledelsen i Odda har torsdag ettermiddag ringt rundt til evakuerte og informert om at de kan flytte hjem igjen.

— Det er klart for er glade og lettet når vi ringer. Det er et tegn på at hverdagen begynner å normalisere seg, sier Gro Bakketun, som er en del av kriseledelsen i Odda kommune.

- Mye arbeid gjenstår

Hun håper at enda flere kan få flytte tilbake til husene sine fredag.— Folk er fremdeles veldig preget av det som har skjedd, men nå ser vi at elven har roet seg og at vi er over den kritiske fasen, sier hun.

Bakketun påpeker at det er mye arbeid som gjenstår etter flommen, men at kommunen jobber på spreng for å hjelpe de som har blitt rammet av flommen.

Bergheim forteller at vannføringen i elven har gått kraftig ned fra rundt 770 kubikkmeter per sekund tirsdag kveld til 100 kubikkmeter torsdag ettermiddag.

Utelukker ikke flere ras

Vannføringen i Opoelva har torsdag sunket til 100 kubikkmeter per sekund tordag ettermiddag. Da det stod på som verst tirsdag kveld, var den opp i 770 kubikkmeter per sekund.

— Det er mye mer kontrollerbare forhold langs elven nå, men det er fremdeles bratte raskanter som det kan være farlig å oppholde seg i nærheten av, sier Bergheim.

Geologen utelukker heller ikke at det kan gå flere ras langs Opoelva.

— Selv om det ikke er mer erosjon fra elven kan det komme flere ras på grunn av de tidligere rasene, sier han.

Begynner sikringsarbeid

Torsdag begynte oppryddingen og sikringsarbeidet langs elvebredden. Det er allerede lagt ut støttefyllinger langs kanten på de strekningene som har fått hardest påkjenning. Etterhvert skal flere områder sikres med fylling av grov stein og masse forteller geologen.

Selv om det er meldt nedbør til helgen tror Bergheim at det verste er over i Odda.

— Vi holder selvfølgelig et øye med værmeldingene, men håper på en relativt tørr og stabil periode fremover nå slik at vi får gjennomført alle krisetiltakene, sier han.