BT kjenner til at politiet aldri har greid å spore opp hvem som ringte inn to drapstrusler mot kommunalministeren den 19. september i år. Den ene trusselen ble ringt inn til politiet i Oslo, den andre til politiet i Bergen. Budskapet var klart: Erna Solberg ville bli drept. Vedkommende som ringte ga uttrykk for at han kjente mannen som nå er tiltalt for å ha kommet med slike drapstrusler, og som på dette tidspunktet var varetektsfengslet. Politiet har derimot aldri greid å finne noen link til den tiltalte 31-åringen

Erna fotfølges

Disse nye, uidentifiserte truslene er en av hovedgrunnene til at Solberg fortsatt fotfølges av to til fire livvakter fra livvakttjenesten.

— Det er riktig at man ikke har identifisert trusselen som ble ringt inn til politiet i Bergen. Det betyr ikke at saken er lagt bort, sier politiadvokat Jannicke Fløystad i Hordaland politidistrikt til BT.

Hun vil ikke kommentere ytterligere detaljer ved saken. Ingen andre i politiet ville i går si noe om hvorvidt dette påvirker sikkerheten rundt statsråden.

Neste onsdag starter saken mot 31-åringen som er tiltalt for å ha drapstruet Solberg.

Gjentok drapstrusler

Den 9. september i år fortalte 31-åringen til helsepersonell ved Sandviken sykehus at han hadde konkrete planer om å ta livet av Solberg. Drapet skulle skje innen tre dager, deretter skulle 31-åringen ta sitt eget liv.

31-åringen fortalte at han var grundig forberedt, at han hadde vært i Oslo og kartlagt ministerens bevegelser og at han hadde kjøpt våpen. Han viste også frem et avisutklipp av Erna Solberg som han hadde i lommeboken.

Bevæpnet politi hentet mannen noen timer senere på sykehuset. På vei til arresten gjentok han truslene overfor to tjenestemenn, og fortalte at han hadde kjøpt pistolen for 14.000 kroner.

Tiltalte er tilregnelig

— Han innrømmer å ha kommet med truslene, men hevder det aldri var meningen å gjennomføre dem, sier irakerens forsvarer, advokat Egil Jordan.

Han mener uttalelsen var et utslag av en mann som var i en meget presset situasjon og som ønsket hjelp.

De rettspsykiatrisk sakkyndige har vurdert irakeren, som har gått inn og ut av Sandviken sykehus i lang tid. De mener han både var og er strafferettslig tilregnelig.

Dermed er det fullt mulig for domstolen å dømme 31-åringen til fengsel, selv om han fortsatt er innlagt på Sandviken.

Truet politi og nabo

Mannen er også tiltalt for flere andre grove episoder. I desember i fjor skal han ha truet og utøvd vold mot to politibetjenter.

31-åringen hadde forskanset seg i UDIs lokaler på Bryggen i Bergen i flere timer da politiet aksjonerte. Han skal ha knust to ruter, og kastet kopper, glass, stoler og en boremaskin mot betjentene.

Samtidig gikk han mot dem med et skrujern og en 11 centimeter lang kniv i hånden. 31-åringen ropte at politifolkene skulle forsvinne, mens han talte «en, to».

En mann som bodde på samme hybelhus skal også ha blitt truet. Neste uke står både naboen, politibetjentene og kommunalministeren på vitnelisten når saken starter i Bergen tingrett. Blir irakeren funnet skyld, kan han regne med oppunder ett års ubetinget fengsel.

FØLGES: Kommunalminister Erna Solberg følges over alt av livvakter, selv om mannen som er tiltalt for å ha truet henne sitter fengslet. En av årsakene er at flere trusler mot statsråden ikke er oppklart. <br/> ARKIVFOTO: HÅVARD BJELLAND