— Det var veldig inspirerende å se hva de hadde fått til i Bergen, sier prosjektleder for «Lønn som fortjent», Kristin Lervåg.

Kirkens Bymisjon i Oslo satte i gang sitt tilbud i november i fjor, og har til nå 34 registrerte personer i systemet. «Lønn som fortjent» får individstønad fra Aetat, og kan tilby hundre kroner timen.

Føler seg annerledes

— For tiden holder vi blant annet på med et ryddeoppdrag i gatene. Noen av de narkomane rydder søppel i samme strøk som de ellers oppholder seg, sier Lervåg.

— Hva synes de om det?

— De sier at det faktisk føles godt. De føler seg annerledes enn ellers, og har plutselig en ny identitet, sier Lervåg. Når forbipasserende i tillegg ruller ned bilvinduene og roper «dere gjør Oslos viktigste jobb», er dagen komplett.

Også i Oslo står folk i kø fra klokken seks om morgenen for å sikre seg jobb. Der åpnes ikke dørene før kvart på åtte, så det kan bli kalde morgener.

— Det at folk likevel står så lenge og venter, sier noe om viktigheten av tilbudet, sier Lervåg.

Andre byer i landet har også sett med interesse på Dagsverket i Bergen.

— Vi har hatt besøk fra Stavanger, Kristiansand, Sandefjord, Drammen og Bærum i tillegg til Oslo, opplyser Ralph von Minden.

Fornøyde oppdragsgivere

Her i Bergen er Dagsverket stadig på jakt etter oppdragsgivere. Borettslag, vaskerier og andre gir oppdrag med jevne mellomrom.

En av dem som benytter seg av arbeidskraften til Dagsverket, er Bergen Bolig og Byfornyelse. De ble oppmerksomme på tilbudet for snart et år siden, og siden har de brukt arbeidskraften jevnt og trutt.

— De er fantastiske medarbeidere, og vi er veldig fornøyde med det de gjør, sier bomiljøkoordinator i BBB, Bente Dahl. Arbeidstakerne i Dagsverket brukes blant annet til ryddearbeid, småklipping kosting - med andre ord større eller mindre oppgaver som ellers ikke ville blitt gjort.

— Vi passer også på å ikke ta arbeid fra andre, så vi ikke tråkker noen på tærne, sier Dahl.